Israël bezorgd over afname vaccinatiebereidheid

Het aantal coronabesmettingen in Israël loopt langzaam terug. Dankzij de restricties én het vaccinatieprogramma. Maar de autoriteiten zijn bezorgd dat de belangstelling voor inenten afneemt.

Iedereen vanaf zestien mag de prik komen halen. Van de bevolking heeft 40 procent één Pfizervaccin ontvangen en 25 procent twee. Van de vijftigplussers is meer dan de helft dubbel geprikt en van de zeventigplussers zelfs meer dan 80 procent. Deze percentages zullen de komende dagen verder oplopen. Het vaccin blijkt voor 93 procent te werken. Gevaccineerden lopen nog maar een heel kleine kans door Covid-19 in het ziekenhuis te belanden.

Een teleurstelling is dat de belangstelling voor vaccinaties niet zo groot meer is als een paar weken geleden. De vier ziekenfondsen bleken in staat meer dan 200.000 mensen per dag in te enten, maar de opkomst liep terug naar onder de 100.000 per dag. „Het vaccinatieprogramma verliest vaart”, zegt epidemioloog prof. Hagai Levine van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en verbonden aan het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem. „We vinden het moeilijk de jonge mensen te overtuigen om een vaccinatie te halen.”

Zwakke gebieden

Levine zegt dat de vaccinatiebereidheid per groep enorm verschilt. Zo blijkt dat in de sociaal-economische zwakke gebieden –zoals bij de bedoeïenen– de vaccinatiebereidheid laag is, terwijl daar de aan corona gerelateerde besmettings- en sterftepercentages hoog zijn.

De Israëlische autoriteiten beraden zich op stappen om meer mensen de prikcentra binnen te krijgen. Levine ziet de oplossing in de samenwerking tussen Volksgezondheid en plaatselijke autoriteiten om de belangstelling voor inenting te vergroten. Een strafsysteem heeft een averechts effect, maar een beloningssysteem kan helpen. „Vorige week werd al gezegd dat op een bepaald moment de gevaccineerden toestemming moeten krijgen openbare evenementen als culturele activiteiten bij te wonen en restaurants te bezoeken. Het gaat niet om zaken die essentieel zijn. Niemand kan bijvoorbeeld een ander beletten naar de apotheek te gaan.”

Levine is er ook voorstander van een gevaccineerd persoon die in contact komt met een drager van het virus, vrijstelling te geven van de verplichte quarantaine. Hij vindt dit te rechtvaardigen, ook al is er nog weinig bekend over de vraag in hoeverre het vaccin de transmissie van het virus naar de ander belemmert.

Groene paspoorten

Minister Yuli Edelstein (Volksgezondheid) zei woensdag dat de regering op 23 februari het programma met groene paspoorten hoopt te starten. Houders van zo’n document –gevaccineerden en ex-coronapatiënten– mogen dan weer niet-essentiële locaties, zoals sportzalen, zwembaden en hotels, bezoeken. De bewindsman zei ook dat de regering wetgeving overweegt om werkgevers zoals onderwijsinstellingen permissie te geven personen te weigeren die niet zijn ingeënt of geen recente test kunnen overleggen.

Ook is het belangrijk dat het vertrouwen in de overheid weer toeneemt. Levine benadrukt dat het van belang is dat de regering beslissingen neemt op advies van de professionals. Met andere woorden: politici mogen zich in hun besluitvorming niet laten beïnvloeden door hun kansen op herverkiezing of coalitievorming. Die verleiding is aanwezig, want op 23 maart gaat Israël voor de vierde keer in twee jaar naar de stembus.

Beeld © Alfred Muller

Elke week over gebeurtenissen in Israël en omstreken vanuit Israël: #IsraelIngezoomd. Deze weekafname vaccinatiebereidheid.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

>> Hartelijk uitgenodigd voor de online conferentie op 27 februari 

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close