Corona-exit Israël niet voor de verkiezingen

Geen dinertje in een restaurant voorlopig. Ook Israëliërs met de groene kaart keren voorlopig niet terug naar het normale leven. Het vaccinatieprogramma van Israël verloopt weliswaar goed, maar het aantal nieuwe besmettingen blijft hoog. Daar zijn verschillende redenen voor.

Netanyahu’s campagne voor de verkiezingen op 23 maart is gebaseerd op een „succesvolle strijd” tegen het coronavirus. Hij had graag kunnen zeggen: „Israël is het eerste land ter wereld dat corona overwonnen heeft, en dat terugkeert naar het normale leven. En dat allemaal te danken mij.”

Vaart

Nu echter ziet het ernaar uit dat dat niet gaat lukken. Toen het vaccinatieprogramma op 20 december begon, liep het storm. Maar vorige week ging de vaart eruit. De vier ziekenfondsen bleken in staat 200.000 mensen per dag in te kunnen enten. Maar de laatste dagen stapten slechts 100.000 de inentingscentra binnen.

Om de zaak op te krikken, liet het ministerie van Gezondheid weten dat iedereen boven de zestien zich mag laten prikken. De ziekenfondsen hebben reeds een derde van de bevolking (3,5 miljoen mensen) ingeënt met tenminste één injectie. Twee miljoen hebben de naald al twee keer in de bovenarm laten zetten.

Twaalf jaar

Israël moet zeker tachtig procent van de bevolking inenten om groepsimmuniteit te bereiken. Maar om dit percentage te halen moet het de leeftijd voor vaccinaties verder verlagen tot twaalf jaar. Ook dient het meer mensen te overtuigen om de inenting te komen halen. Want ook in Israël zijn er mensen die weigeren zich te laten inenten omdat ze zich schrik hebben laten aanjagen door horrorverhalen op de sociale media.

Een andere tegenvaller is dat de Britse variant momenteel ook in Israël het belangrijkste virus is dat rondspookt. Deze variant verspreidt zich snel en blijkt ook meer jongeren te treffen. Terwijl de vaccins de statistieken naar beneden duwen, zorgt het Britse virus voor een stijging.

Kappers

En dan zijn er nog groepen die weigeren zich bij de restricties neer te leggen. Terwijl burgers niet bij elkaar op bezoek mochten komen en de winkels en kappers hun zaken dicht moesten houden, bezochten tienduizenden haredim (ultraorthodoxen) de begrafenissen van twee beroemde rabbijnen die aan corona waren overleden.

Het gedrag van de overtreders valt ook bij de haredim niet overal goed. De meerderheid van hen wenst zich namelijk wel aan de beperkingen te houden. Rabbijn Gershon Edelstein zei in een live uitzending dat voorzichtigheid een belangrijk religieus gebod is. „Iemand die niet voorzichtig is, die zondigt.” Hij riep de haredim dan ook op om zich te laten inenten tegen het gevaarlijke virus.

Vuurgevecht

Ook elders in het land staan velen soms dicht bij elkaar. In de Arabische stad Tamra bezochten circa 10.000 Arabieren de begrafenis van een student, die werd geraakt door een verdwaalde kogel tijdens een vuurgevecht tussen politie en bandieten. En op zaterdagavond protesteerden duizenden voor het aftreden van de van corruptie verdachte Netanyahu.

De lockdown loopt zondag af. Het aantal nieuwe gevallen blijft echter met zo’n 7000 per dag hoog. Positief is dat de besmettingen onder de twee keer met Pfizer geprikten snel teruglopen. Maar het zal nog lang duren voordat Israëliërs deze crisis achter zich hebben gelaten. Dat lukt in elk geval niet vóór 23 maart, hoe graag premier Netanyahu dat ook zou willen.

Beeld: Jeruzalemmers zitten te wachten op hun beurt in een inentingscentrum. © Alfred Muller

Liever nieuws over Israël uit Israël zelf? Elke week in het RD #IsraelIngezoomd


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

>> Hartelijk uitgenodigd voor de online conferentie op 27 februari 

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close