Meer hindernissen in Israël voor vaccinatie-weigeraar

Israëliërs beginnen de komende weken met een terugkeer naar normaal. Maar wie vaccinatie blijft weigeren, moet voorlopig rekening blijven houden met hindernissen.

Gevaccineerden konden vanaf deze week een app downloaden. Daarin dienen ze hun persoonlijke gegevens in te vullen, zoals het nummer van identiteitskaart, telefoonnummer en geboortedatum. Vervolgens ontvangen ze een code waarmee ze een ‘groen paspoort’ activeren. Wie nog geen mobiel heeft, kan het bewijs aanvragen.

Geldig

Het paspoort is – in afwachting van wat het virus verder gaat doen – een half jaar lang geldig. Wie de groene pas heeft, mag sportzalen, culturele instellingen, hotels en andere openbare gelegenheden betreden. Winkels, klinieken, apothekers en dergelijke zijn voor iedereen toegankelijk.

Minister van Gezondheid, Yuli Edelstein, zei vrijdag 19 februari in The Jerusalem Post dat werkplekken binnenkort van personeelsleden mogen eisen dat ze een vaccinatiebewijs hebben. Wie dat niet heeft, moet zich om de twee dagen aan een coronatest onderwerpen. Natuurlijk mogen burgers straks de bepalingen bij de rechtbank aanvechten.

De voorzorgsmaatregelen gelden omdat de terugkeer naar het ‘normale’ leven vrij snel gaat, terwijl het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen per dag met zo’n 4000 relatief hoog is. Toch durft het land de terugkeer aan, omdat een groot gedeelte van het volk is ingeënt.

Medewerker van een coronatestcentrum in Jeruzalem.

Studies

Prof. Ronni Gamzu, de voormalige nationale coronacoördinator van Israël en directeur van het Sourasky Medisch Centrum in Tel Aviv, zei vorige week tijdens een persconferentie dat uit studies van vier Israëlische ziekenfondsen en ziekenhuizen blijkt dat het vaccin zeer effectief is. Bijwerkingen komen weinig voor en zijn doorgaans licht.

Van de 50-plussers is meer dan 80 procent geprikt. De helft van 16- tot 50-jarigen heeft een naald in de arm gehad. Onder gevaccineerden komen bijna geen coronagevallen meer voor. „We nemen in dit ziekenhuis ongeveer vijftien coronapatiënten per dag op. Een of twee patiënten hebben de eerste dosis van het vaccin gehad. Het komt zeer zelden voor dat we iemand krijgen die ook een tweede vaccin heeft gehad. Meer dan 95 procent van de nieuwe gevallen heeft nog geen vaccin gehad.”

Ook ziet hij meer patiënten van onder de vijftig jaar op de intensive care belanden. Een hoog percentage van de nieuwe gevallen is getroffen door de Britse variant.

Reproductiegetal

Iemand die corona heeft, besmet gemiddeld minder dan één persoon. Door de economie te openen heeft het reproductiegetal weliswaar de neiging omhoog te gaan, maar daar staat tegenover dat vanwege de vaccins de immuniteit zich steeds verder uitbreidt.

Gamzu verwacht dat Israël binnen twee weken de luchthaven weer kan openen. Zij die niet zijn gevaccineerd, moeten binnen drie dagen voor zij op het vliegtuig stappen een test ondergaan. Wie een groene pas heeft, ondervindt geen beperkingen, maar houdt het mondkapje aan boord voorlopig op. Wat Gamzu betreft gaan landen de groene paspoorten van elkaar accepteren en burgers met zo’n bewijs vrijelijk toegang geven.

Is dat geen discriminatie? Nee, zegt Gamzu. „Iedereen kan het vaccin krijgen.” De maatregel is slechts tijdelijk, maar in een tijd van snelle heropening dient een land voorzichtig te zijn.

Beeld top pagina: MDA

Een versie van dit artikel verscheen in het RD op 20 februari 2021 #IsraelIngezoomd.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

>> Hartelijk uitgenodigd voor de online conferentie op 27 februari 

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close