Arrestaties na aanvallen op Jeruzalemse kerk

Het woordvoerderskantoor van de Israëlische politie bevestigde vorige week donderdag dat er een aantal aanvallen is geweest op de Roemeens-orthodoxe kerk in de ultraorthodoxe wijk Mea Sjearim en dat er schade is aangericht.

De politie heeft daarop een onderzoek geopend en verdachten aangehouden. De politie zei verder dergelijke gevallen te blijven onderzoeken om degenen die verantwoordelijk zijn op te sporen en voor het gerecht te brengen.

Een bron bij de Roemeense kerk zei dat niemand in de kerk verdere uitleg wil geven aan de media.

Het gaat om het Roemeens-orthodoxe klooster en de bijbehorende kerk in Jeruzalem. De katholieke kerken zeiden op maandag 1 maart in een verklaring al dat het de vierde keer in een maand was dat er een daad van vandalisme werd gepleegd tegen hetzelfde klooster.

De kerken stellen dat de aanvallen in strijd zijn met de geest van vreedzame coëxistentie tussen de verschillende religieuze gemeenschappen in de stad. „Alle politieke en religieuze autoriteiten van de stad zouden zich moeten verenigen in het veroordelen van deze daden, die de laatste tijd zo frequent plaatsvinden.” De kerken zeggen ook dat alle onderwijsinstituten in het land hun leerlingen verdraagzaamheid en respect moeten bijbrengen voor andere religies, gemeenschappen en volken.

Schrikbarend

Op 5 februari veroordeelde de Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, Theophilos III, een eerdere aanval op de Roemeens-orthodoxe kerk, die hij een „zusterkerk” noemde. Het Grieks-orthodoxe patriarchaat zei dat „het aantal aanvallen van Israëlische extremisten op kerken en moskeeën in Jeruzalem schrikbarend toeneemt.” Verder beschuldigde het patriarchaat de Israëlische autoriteiten ervan te verzuimen het probleem aan te pakken. „Hun tolerantie jegens dergelijke terroristische daden zal zeker leiden tot de aanwakkering van het conflict in de Heilige Stad.”

De Grieks-orthodoxe patriarch Theophilos III.

Theophilos III riep de internationale gemeenschap op om door dialoog met de Israëlische regering een einde te maken aan de aanslagen en aan de voortdurende pogingen van extremistische Israëlische groeperingen om het veelzijdige karakter van de stad te veranderen.

Deze groepen proberen volgens de patriarch christelijke en islamitische gelovigen te intimideren en geestelijken aan te vallen, hatelijke graffiti op muren en deuren van kerken en moskeeën te kalken . Ook doen ze pogingen het beheer over kerkelijke eigendommen te krijgen in de buurt van de Jaffapoort in Jeruzalem.

In de afgelopen maanden raakten ultraorthodoxen herhaaldelijk slaags met de politie in de buurt van de kerk, toen deze een poging deed coronarestricties te handhaven. Begin december probeerde een Joodse man brand te stichten in de kerk van Gethsémané.

Een versie van dit artikel stond ook in het RD.

Beeld © Alfred Muller


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close