Netanyahu aangewezen op steun rechts-radicalen

Het is niet zeker of Likud leider Benjamin Netanyahu erin zal slagen opnieuw een kabinet op te richten. Maar als het hem lukt, is hij hoogstwaarschijnlijk ook aangewezen op rechts-radicalen van Religieus Zionisme.

Het gaat om een alliantie van drie kleine rechts-radicale partijen, genaamd Religieus Zionisme, die 6 van de 120 zetels haalde. Geen van de drie zou de kiesdrempel van 3,25 procent hebben gehaald, maar op aandringen van Netanyahu gingen ze samen. Likoed en Religieus Zionisme sloten ook een akkoord. Met overtollige stemmen zouden de partijen elkaar aan extra zetels kunnen helpen. 

Het gaat om Noam van Avi Maoz, de Nationale Unie/Tkuma van Bezalel Smotrich en Otzma Yehudit van Itamar Ben-Gvir. Noam is een antihomopartij en de Nationale Unie een conservatieve, anti-Arabische partij.

Kachpartij

Het meeste opzien baart echter Otzma Yehudit (Joodse Kracht). Otzma Yehudit vloeit voort uit het gedachtengoed van rabbijn Meir Kahane (1932-1990). Kahane richtte in 1984 zijn Kachpartij op. Bij de verkiezingen van 1984 haalde Kach een zetel en kwam Kahane in de Knesset terecht. Hij was voorstander van de intrekking van het burgerschap van niet-Joden.

Als hij in de Knesset sprak, liepen andere parlementariërs de zaal uit. Niemand wilde wat met deze racist te maken hebben. In 1988 verbood het Verkiezingen Comité Kach. Het Hooggerechtshof bevestigde het besluit en noemde Kach „openlijk racistisch.” In 1990 werd Kahane in New York doodgeschoten – maar zijn ideeën leven voort. Onder andere in de partij Otzma Yehudit.

Een van de oprichters van Otzma Yehudit, Michael Ben-Ari, kreeg in 2012 geen visum voor de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwde hem als lid van een terreurorganisatie.

Hebron

Nu haalt Netanyahu deze partij binnen. De huidige leider van Otzma Yehudit, Itamar Ben-Gvir, had in zijn huis een portret opgehangen van Baruch Goldstein, de Joodse terrorist die in 1994 in Hebron 29 moslims van het leven beroofde.

Nu kunnen we natuurlijk zeggen dat Netanyahu Ben-Gvirs ideeën niet deelt en dat hij alleen aandrong op vereniging van de drie partijen om te voorkomen dat er rechtse stemmen verloren zouden gaan. Want de stemmen die kiezers uitbrengen op partijen die de kiesdrempel niet halen, belanden in de prullenbak. Dat zou rechts verzwakken en dus ook de kans dat Netanyahu een regering kan vormen, verkleinen. Een kabinet onder leiding van Netanyahu moet er juist voor zorgen dat hij van rechtsvervolging wegens corruptie wordt ontslagen.

Maar als Religieus Zionisme inderdaad in de regering komt, zal Netanyahu met hun wensen rekening moeten houden. En dat beschouwen velen in Israël en daarbuiten als een verontrustende ontwikkeling.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close