Geen meerderheid blok Netanyahu

Premier Benjamin Netanyahu van Likud is er niet in geslaagd een meerderheid te creëren voor zijn rechtsreligieuze blok in de Knesset. Maar ook zijn opponent, Yair Lapid van Yesh Atid, komt zetels tekort voor een „regering van verandering.”

Dat blijkt uit de uitslagen van de dinsdag gehouden verkiezingen in Israël die het Centrale Verkiezingscomité donderdag bekendmaakte.

Netanyahu’s rechtsreligieuze blok haalde 52 van de 120 zetels en Yair Lapids anti-Netanyahu-blok 57 zetels. Twee partijen laten nog in het midden bij welk blok ze zich aan willen sluiten. Dat zijn de rechts-nationalistische Yamina van Naftali Bennett met 7 zetels en de Arabische Verenigde Arabische Lijst (Ra’am) van Mansour Abbas met 4 zetels. Zowel Lapid als Netanyahu kunnen nu proberen de steun te verwerven van deze partijen.

Probleem

Een probleem voor Netanyahu is echter dat de rechtsradicale partij Religieus Zionisme, die 6 zetels won, niet met de Arabische Ra’am in dezelfde coalitie wil zitten. Een soortgelijk probleem heeft Lapid. Bennett heeft laten weten niet in een regering met Lapid te gaan als die ook op Ra’am steunt.

Een optie die Netanyahu heeft, is een poging te ondernemen met mooie beloftes Knessetleden uit het blok van Lapid over te laten lopen naar zijn groep. De van corruptie verdachte premier kan ook proberen Lapid tegen te werken en aan te sturen op nieuwe verkiezingen in de loop van dit jaar. Dat worden dan de vijfde verkiezingen in Israël in twee jaar.

President Reuven Rivlin zal nu eerst advies inwinnen bij de partijleiders en vervolgens waarschijnlijk Lapid of Netanyahu vragen om een coalitie te vormen.

Dit artikel stond ook in het RD.

Beeld: Facebook pagina Benjamin Netanyahu.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close