Exodus uit Egypte en uit de pandemie

Het Pesachfeest in Israël stond dit jaar in sterk contrast met de viering van vorig jaar. Families kwamen weer bij elkaar en de terrasjes zaten weer vol. Maar voorzichtigheid blijft geboden.

Vorig jaar mochten Israëli’s de seider, de liturgische maaltijd aan het begin van Pesach waarbij Joden de exodus uit Egypte herdenken, alleen vieren met de huisgenoten. Als ze contact met anderen wilden hebben, moesten ze dat maar per internetverbinding doen.

Het land bevond zich toen in lockdown. Winkels bleven dicht, supermarkten en apotheken uitgezonderd. De politie plaatste wegafzettingen. Automobilisten moesten een goede reden hebben om achter het stuur te zitten. Toen ik een keer via een webcam naar de Westelijke Muur keek, was daar slechts een persoon aan het bidden. 

In 2021 bezochten duizenden de Westelijke Muur. De  winkels waren weer open, voorzover de winkeliers niet op vakantie waren of failliet zijn gegaan. De restaurants zaten weer vol. Hotels waren weer gedeeltelijk open. En hoewel dit het feest van de uittocht uit Egypte is, gingen sommigen op vakantie naar dat land. 

Seculiere familie

Onze vroegere bovenbuurvrouw nodigde mijn vrouw Judith en mij uit de seider bij haar te vieren. Deze strikt seculiere familie vindt het heel belangrijk dat de kinderen leren over de joodse traditie. Alle traditionele gerechten die horen bij deze feestelijke maaltijd, verschenen op tafel.

Een van de moeders nam de Haggadah (de liturgie voor de seider) door. Daarna volgden spelletjes voor de kinderen, die een uiterst intelligente en leergierige indruk maakten. Ze kregen vragen als: Hoeveel keer noemt de Haggadah Mozes? Wie schilderde de Mona Lisa?

Het was duidelijk dat het feest van de bevrijding dit jaar een extra dimensie had. Er is ook sprake van bevrijding van Covid-19 en de gevolgen. Minister van Gezondheid, Yuli Edelstein liet weten dat voor het feest begon dat meer dan de helft van de bevolking was gevaccineerd met het tweede vaccin. „Dank zij hen verslaat de staat Israël het coronavirus.”  

Tegelijkertijd manen politici het publiek voorzichtig te blijven. Het coronavirus is namelijk de wereld nog niet uit en Israël is er niet immuun voor. Daarvoor zijn een aantal redenen.

Luchthaven

Ten eerste opende Israël de luchthaven. Passagiers uit het buitenland kunnen virusvarianten meebrengen. De vraag is hoe effectief de gebruikte vaccins daartegen zijn.

Ten tweede blijft een deel van het publiek oningeënt. Kinderen beneden de 16 mogen geen vaccin ontvangen. Waarschijnlijk zal het ministerie van Gezondheid ook kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 binnenkort de kans geven een prik te halen. Het wachten is op de aanbevelingen van Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten. De krant The Jerusalem Post schreef in een hoofdcommentaar dat Israël elke poging moet doen om de ongevaccineerden te overtuigen zo spoedig mogelijk het vaccin te halen. „Dat redt levens en helpt de gevolgen van het dodelijk virus te verkleinen.”

Ook is het belangrijk niet te vroeg te juichen. Rabbijn Moshe Taragin schreef in The Jerusalem Post dat wetenschappers hoop hebben gegeven door snel vaccins te produceren. Maar we mogen het perspectief niet verliezen, betoogde hij. De mensheid zal ondanks haar pogingen altijd tekortschieten. „Volledige genezing en herstel voor onze gebroken wereld kan alleen door God gegeven worden.”


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close