Apps op mijn iPhone

Het eerste wat ik doe als ik een konditorei binnenstap in de Emek Refaim om koffie te drinken en een kwarktaartje te kopen voor het Wekenfeest, is naar mijn iPhone grijpen. Ik druk op de app Ramzor („Verkeerslicht”). De app draait even in het rond en dan verschijnt er een blauw-wit scherm met de tekst „5.432.408 miljoen mensen in Israël zijn al gevaccineerd.”

Ik druk op de woorden „mijn groene pas” en dan verschijnt er een bewegend groen-wit scherm met de woorden „passage goedkeuring.” Ik laat het zien aan de jongeman die me de menukaart brengt en hij zegt: „Dankjewel.”

Dit is een van de koffiehuizen in Jeruzalem waar het personeel nog vraagt naar de groene pas. Die kunnen burgers krijgen die zijn gevaccineerd of die het coronavirus hebben gehad. Wie de pas niet bezit, wordt verzocht op het terras plaats te nemen. Daar is het overigens uitstekend vertoeven omdat de tijd van warm weer is begonnen.

Sommige cafés en restaurants vragen niet meer naar de groene pas, hoewel ze dat wel zouden moeten doen. De laatste tijd praat er trouwens vrijwel niemand meer over het coronavirus. Israël heeft het virus succesvol bestreden met een vaccinatieprogramma. Bovendien heeft iedereen wel wat anders aan zijn hoofd.

Burgerbescherming

Op mijn iPhone zit namelijk ook de app van Pikud Haoref. Dat is het „Thuisfront Commando” oftewel de afdeling van het leger die zich bezighoudt met burgerbescherming. Deze app laat de mobiel trillen als er projectielen worden geschoten in de richting waar ik zit. Op hetzelfde moment geeft de mobiel het geluid van een sirene. Ik kon uit twee soorten onaangename geluiden kiezen.

Op het moment dat ik ernaar kijk staat de app ingesteld op de alertzone: „Jeruzalem – Oost, Centrum en West.” Daarnaast staat: „Tijd van aankomst in de beschermde kamer: anderhalve minuut.” Dat betekent dat als er alarm is, ik negentig seconden heb om de schuilkelder of beschermde kamer (een kamer met bomvrije muren en glas) te bereiken. Als ik bijvoorbeeld naar Tel Aviv ga, verandert de alertzone in Tel Aviv.

De app geeft verder veel informatie. Voor Zuid-Ashkelon geldt dat buiten slechts tien mensen bij elkaar mogen komen, en binnen honderd, mits men zich houdt aan de coronavoorschriften. Werkplekken mogen daar alleen open als de werkers binnen de voorgeschreven tijd (vijftien seconden) naar de beschermde ruimte kunnen rennen.

Alarmknop

Een app die ik gelukkig nog nooit nodig heb gehad, is die van de ambulancedienst Magen David Adom (MDA). Als ik iemand tegenkom die onmiddellijk medische hulp nodig heeft, of als ikzelf in nood ben, kan ik de alarmknop indrukken. De centrale ziet dan direct waar ik me bevind en kan daar onmiddellijk een witte ambulance of een gele mobiele intensive care eenheid heen sturen.

En verder zitten er natuurlijk allerlei apps op mijn iPhone om het nieuws te volgen. Groepen op Telegram en WhatsApp geven updates over gebeurtenissen in Israël, Gaza en de Westoever. Thuis hebben we in spannende tijden vaak twee Hebreeuwstalige audiostromen aan staan met constante updates uit alle delen van het land. Mensen uit het hele land bellen op en als het even rustig is zijn de experts aan het woord, die het nooit met elkaar eens zijn.

En als het volume toeneemt en iemand in zeer hoge staat van opwinding begint te spreken, dan betekent dat doorgaans niet dat er iets ergs is gebeurd. Het moment voor de reclame is dan aangebroken.

Een versie van dit artikel stond ook in het RD in de serie Post Uit. In deze serie vertellen correspondenten over het dagelijks leven in de landen waarin zij leven.

Beeld: In het trappenhuis in Tel Aviv na luchtalarm. Buitenlandse Zaken Israël MFA.

> rd.nl/postuit


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close