Betogers tonen noodzaak bestaan Israël aan

Het patroon is bekend. Hamasstrijders schieten om een of ander voorafgaand incident raketgranaten naar Israëlische burgerdoelen. Het leger probeert de terroristen te treffen, waarbij helaas ook burgers in de Gazastrook omkomen. Hamasstrijders bevinden zich namelijk onder de bevolking.

Al zou geen haar op het hoofd van de demonstranten eraan denken tegen andere landen te demonstreren die veel meer burgerdoden veroorzaken bij hun vijanden, als Israël in het geding is, is dat reden voor razernij. Maar wat willen ze eigenlijk? Dat Israël de duizenden raketten laat neerkomen zonder te reageren? Of dat Israël garandeert dat er geen burgerdoden vallen, zodat het de facto niets kan doen?

Maar nee, het gaat blijkbaar verder dan dat. „From the river to the sea, Palestine will be free”, gilden opgewonden betogers in de Verenigde Staten. Met de leus („Van de rivier de Jordaan tot de Middellandse Zee, zal Palestina vrij zijn.”) geven ze de Hamas-filosofie perfect weer. Hamas wil dat de staat Israël verdwijnt, zoals haar handvest vermeldt. Terwijl de demonstranten geen moeite hebben met het bestaan van bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk of de Verenigde Staten, vinden ze dat de Joden geen recht hebben op een eigen staat, hoe oud ze ook mogen zijn als volk.

Onderscheid

Soms gaat het nog verder. „Joden ervaren antisemitisme bij deze demonstraties”, zegt antisemitisme deskundige Adi Kantor van het Israëlische Instituut voor Veiligheidsstudies, die de demonstraties nauwlettend heeft gevolgd. „Er is een gebrek aan onderscheid tussen legitieme kritiek op de acties van Israël en haat tegen Joden. In het noorden van Londen ontaardde een demonstratie in een puur antisemitisch protest. Ze riepen daarbij op Joodse vrouwen seksueel aan te vallen.”

Tijdens de demonstraties is te zien hoe het door haat aangetaste verstand van de antisemiet werkt. „Joden worden gezien als een collectief. Britse Joden krijgen de schuld van wat Israël doet. De demonstranten zien hen niet meer als Britse burgers. Ze zien hen als behorend tot Israël en het maakt niet uit dat ze in het Verenigd Koninkrijk zijn geboren en getogen. Zodra er oorlog is, zijn zij geen Britse Joden meer.”

Bij de demonstraties blijkt dat het antisemitisme in Europa niet verdwenen is. De demonstranten tonen dus dat het belang van Israël als toevluchtsoord voor Joden nodig is.

Beschietingen

Ook gaf Hamas met de jarenlange beschietingen op Israël politiek rechts een stevig argument in handen tegen een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever. Er is namelijk een grote kans dat een Palestijnse staat een Hamas-staat wordt. En Hamas zal, geheel conform haar uitgangspunt, topprioriteit maken van de strijd tegen Israël. Voortgang van het conflict is gegarandeerd als er een Hamas staat op de Westoever komt.

Natuurlijk, het leger kan Israël verdedigen. Maar ook dan zullen Palestijnse burgers omkomen. Mensenrechtenactivisten zullen zeggen dat het internationaal strafhof Israëlische politieke en militaire leiders moet vervolgen.

Dus Israël moet maar blijven op de Westoever? Ook dat is geen oplossing. In dat geval zal Israël blijven heersen over een paar miljoen Palestijnen die geen staatsburgerschap hebben. Voortgang van het conflict is dan eveneens gegarandeerd. Naarmate de geschiedenis vordert raakt het conflict steeds verder verward in een onontknoopbare knoop.

Foto: The All-Nite Images. Ter illustratie alleen.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close