Israël heft de groene pas op

Jeruzalem – Israël heft per ingang van dinsdag 1 juni de groene pas op.

Het ministerie van Gezondheid acht het gebruik van het toegangsmiddel niet meer nodig vanwege de sterke daling van de coronabesmettingscijfers.

De groene pas was nodig om een aantal gesloten gelegenheden te bezoeken. Dat betekende bijvoorbeeld in de praktijk dat wie niet gevaccineerd was, niet in een restaurant mocht zitten, maar op het terras moest plaatsnemen. Voor andere gesloten gelegenheden gold het paarse label, waarbij andere restricties golden. Ook die label is vervallen.

Mondkapjes

Mondkapjes in gesloten ruimtes blijven verplicht, maar in de praktijk wijkt het publiek daar dikwijls van af. Mogelijk zal de plicht de komende weken vervallen. Wie naar Israël wil reizen, dient een test te ondergaan voor vertrek en bij aankomst.

„Dit leek een paar maanden geleden nog science fiction”, zegt volksgezondheidsdeskundige prof. Nadav Davidovitch van de Ben Gurion Universiteit in Beersheva. „In januari bereikten we een dieptepunt, met de variant uit het Verenigd Koninkrijk. We begonnen in december met het vaccineren, maar we zagen pas vanaf begin maart resultaten.”

Zorgen

Toch blijft de hoogleraar zich zorgen maken over de toekomst. De regering geeft namelijk te weinig prioriteit aan de volksgezondheid. „We moeten de gezondheidszorg gaan zien als deel van de nationale veiligheid.”

Epidemioloog prof. Ronit Calderon-Margalit van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem zegt dat de groene pas nog steeds nuttig zou zijn op plaatsen waar mensen geen masker kunnen dragen, zoals op bruiloften. „De groene pas wordt volgens mij te snel opgeheven. Ik zie geen reden om er haast mee te maken.”

In Israël hebben bijna 5, 5 miljoen mensen zich laten vaccineren, op een bevolking van ruim 9 miljoen. Van de 50-plussers is 89 procent ingeënt. Mogelijk zullen ook kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 de mogelijkheid krijgen zich te laten vaccineren.

Een versie van dit artikel verscheen eerder deze week in het Reformatorisch Dagblad.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close