Israël slecht voorbereid op klimaatverandering

​Israël is helaas slecht voorbereid op klimaatverandering. Maar gelukkig heeft het land de kans daar verandering in aan te brengen.

Nu is de maand augustus nooit prettig in Israël, maar dit jaar was het echt moeilijk. Een jaar of twintig, dertig geleden duurden hittegolven op de heuvelrug in het midden van het land doorgaans maar een paar dagen. Maar in de afgelopen tijd bleven bij hittegolven de temperaturen van rond 37 graden zeker vijf dagen hangen.

Het ministerie van Gezondheid waarschuwde burgers op de heetste uren in ruimtes te blijven waar een airconditioning draait. Wie geen airconditioning heeft, moet naar gebouwen gaan waar die wel zijn, zoals overdekte winkelcentra. En iedereen dient de rolluiken te sluiten om de zon uit huis te houden.

Wegenbouwers

Wegenbouwers in onze straat gingen tijdens de laatste hittegolf pas ’s avonds om zeven uur aan het werk als de zon ondergaat. Ze waren wel zo vriendelijk het drillen in de stenen voor middernacht te staken.

Ondertussen klinken overal de waarschuwingen. Is Israël over 50 jaar nog leefbaar of is het dan te heet om er nog in te wonen? Is het land voldoende voorbereid op overstromingen in de winter? Hoe staat het met het verlies van het land door de verhoging van de waterspiegel? Is de brandweer voldoende voorbereid op bos- en natuurbranden? In juni sloot de politie een deel van een autoweg en de spoorweg naar Jeruzalem af vanwege een natuurbrand ten westen van de stad.

Verder moet er nog veel gedaan worden aan de mentaliteitsverbetering van de burgers. Wie wil weten hoe het gesteld is met de zorg voor het milieu, moet een kijkje nemen op het strand of in een park na een dag vol bezoekers. Schoonmaakploegen hebben handenvol werk omdat mensen niet de kleine moeite nemen afval in de vuilnisbakken te werpen.

Gaswinningen

De vraag is ook of de regering Bennett doordrongen is van de ernst van de situatie. Het ministerie van Energie wil nog lang gebruik blijven maken van de gaswinningen voor de kust. Israël en de Verenigde Arabische Emiraten sloten een akkoord over het vervoer van olie door een pijpleiding tussen Eilat en Asjkelon. Het ministerie van Milieu heeft deze omstreden deal voorlopig bevroren. Er bestaat zorg over de koraalriffen bij Eilat.

De regering zou zich nu helemaal moeten inzetten voor de snelle ontwikkeling van groene energie. En dat is mogelijk. Israël heeft overvloedig zonneschijn en het beschikt over een sterke hightech sector.

Belangrijk ook is de aanpassing. Israël moet rekening houden met langere hitteperiodes, meer vuurstormen en zware regens met overstromingen. Regering en lokalen overheden zullen in de komende jaren stappen ondernemen om daar beter op voorbereid te zijn.

Beeld top: brand bij Ramat Raziël op 15 augustus ten westen van Jeruzalem. Police Israel.

Een versie van dit artikel verscheen ook in het RD.

Liever nieuws over Israël uit Israël zelf? Elke week #IsraelIngezoomd. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto. 


Om u aan te melden voor de nieuwsbrief, klik hier. Kernwoorden: Israël en omgeving, christelijk geloof, human interest en persoonlijk.image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close