Teken aan de hemel

Zondag- en maandagmiddag deden zich vreemde verschijnselen voor aan de hemel boven Jeruzalem. Donkere, oranje wolken trokken over de Joodse en Palestijnse wijken.

In de Judese heuvels ten westen van de stad waren zware bosbranden uitgebroken. Het kostte de brandweer 52 uur deze uit te krijgen. Woensdag deden zich opnieuw branden voor, maar deze waren de brandbestrijders snel meester.


Om u aan te melden voor de nieuwsbrief, klik hier. Kernwoorden: Israël en omgeving, christelijk geloof, human interest en persoonlijk.


Israëliërs zeggen dat de bosbranden – die zich elk jaar voordoen – in hevigheid toenemen door de klimaatverandering.

Condities

Deze stelling is terecht. De zomers worden warmer en de regens in de winter worden heviger. Dat zijn de ideale condities voor zich snel verspreidende bos- en natuurbranden.

De branden deden zich voor na een dagenlange hittegolf. De bossen ten westen van de stad zijn kurkdroog. Op de grond bevindt zich een uitgedroogde vegetatie. Deze is groter dan andere jaren, omdat het in de laatste winters veel geregend heeft. Daar komt nog bij dat er ’s middags om een uur of drie vaak een harde, warme wind opsteekt.

Gelukkig vielen er geen doden. Wel raakten enkele mensen gewond. En enkele huizen en bedrijven zijn in vlammen opgegaan. Zeker 2000 hectare bos is verbrand. De brandweer zegt dat er sprake was van brandstichting of onachtzaamheid.

Oordelen

Iemand schreef op mijn Facebookpagina: “Wij hebben geen invloed op het weer. Gods oordelen gaan de wereld over. Wordt tijd dat we dat is gaan inzien.”

Het is mogelijk de hevige weersverschijnselen in verband te brengen met de eindtijd. Maar daar zit ook een gevaar in.

Het gevaar is dat we denken dat we niets hoeven of kunnen doen. Een dergelijke houding laat niets over van de menselijke verantwoordelijkheid … en schuld. Een onchristelijke en onjoodse gedachte. Deze gaat ook voorbij aan de plicht van het rentmeesterschap.

Voor mij was de oranje lucht deze week een nieuwe teken om de klimaatverandering ernstig te nemen en me meer te verdiepen in groene theologie.

Verder lezen:

Israël slecht voorbereid op klimaatverandering.

Geloven in de eindtijd.

Leven we in de eindtijd?

World Evangelical Alliance Sustainability Center

Paus Franciscus: Laudato Si’

Foto’s: Vidar Norberg, Gina Damen en Alfred Muller.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close