Israël en Palestijnen praten weer

Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA) praten weer. De Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, bracht zondag 29 augustus een bezoek aan Ramallah om de Palestijnse president Mahmoud Abbas te ontmoeten. Het overleg ging over praktische zaken, en niet over een diplomatieke oplossing.

De meeting geschiedde met toestemming van premier Naftali Bennett en met medeweten van de minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid.

Contact

Helemaal verbroken zijn de relaties niet geweest, want er bleef altijd wel enig contact op het gebied van veiligheid en dagelijkse kwesties. Gantz en Abbas spraken nu over veiligheidskwesties en de economische situatie op de Westelijke Jordaanoeveren in de Gazastrook. De radicale islamitische Hamas bestuurt overigens de Gazastrook.

Israël leent de PA 500.000 sjekels (130.000 euro) en geeft de Palestijnen 16.000 extra werkvergunningen voor werk in Israël, waarmee het totaal op 106.000 komt. Verder staat Israël de bouw toe van 1000 huizen voor Palestijnen in het zogenoemde C-gebied. Dat is het deel van de Westoever dat Israël bestuurt en waar Israël zelf 2200 extra huizen voor Joden gaat bouwen.

Stabiliteit

Het doel van dit alles is de stabiliteit van de regering van Abbas te vergroten. Als er chaos ontstaat op de Westelijke Jordaanoever, worden daar namelijk Palestijnen én Israëliërs de dupe van. Israël kan dan een toename van onrust en aanslagen verwachten.

Hoewel de ontmoeting een stap is in de positieve richting, blijft een serieuze hervatting van vredesonderhandelingen noodzakelijk. Het diplomatiek overleg brak af in 2014.

Benadrukken

Woordvoerders rond Bennett haastten zich te benadrukken dat de ontmoeting geen hervatting van het diplomatieke proces inhoudt. De regering bestaat uit verschillende politieke partijen, waarvan sommige wel een politieke oplossing willen, gebaseerd op een tweestatenoplossing, en andere niet. Daaronder valt de rechts-radicale Yamina partij van Bennett zelf.

Er zijn ook problemen bij de Palestijnen zelf. Ze zijn verdeeld tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas, die weigert zich bij het bestaan van de staat Israël neer te leggen en akkoorden tussen de PA en Israël te erkennen. Lapid wees er woensdag op de buitenlandse persassociatie op dat sinds 2005 geen presidentiële verkiezingen meer geweest zijn en dat Abbas al oud is. Hij is namelijk 85.

Onderhandelingstafel

Maar Lapid verliest de hoop niet. „We moeten letten op wat er gebeurt bij de PA en ervoor zorgen dat we niets destructiefs doen. Zo kan er de mogelijkheid komen om naar de onderhandelingstafel terug te keren en een positieve oplossing te vinden. Dat is, zoals ik geloof, een tweestatenoplossing.”

Lapid zei ook dat hij er over twee jaar – als hij het premierschap van Bennett overneemt – waarschijnlijk over kan praten. Maar dat zal hij dan uiteraard wel moeten doen in overleg met zijn collega’s, zodat alle partijen in de coalitie er weet van hebben.

Beeld: De Palestijnse president Abbas (l.) en de Israëlische minister van Defensie Gantz (r.). 
Beeld Abbas Gobierno de Chile, CC BY 3.0 cl, Beeld Gantz: Edith Wexler Tzach, Stafchef – Israel Resilience Party / Reuven Kapuchinsky

Een versie van dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad.


Om u aan te melden voor de nieuwsbrief, klik hier. Kernwoorden: Israël en omgeving, christelijk geloof, human interest en persoonlijk.image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close