Lapid: „Veiligheid niet overgeven aan een ander”

De alliantie tussen Israël en de VS is deels zo sterk omdat Israël altijd op het principe gestaan heeft van zelfbescherming.

„Je kunt je veiligheid niet in handen geven van  een gevolmachtigde. Je kunt anderen niet vragen het leven en de veiligheid voor je te handhaven. Deze principes hebben zich keer op keer bewezen in de geschiedenis van de wereld en die van het Midden-Oosten in het bijzonder.” 

Dat zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, woensdag op een persconferentie met de buitenlandse persassociatie in Jeruzalem in antwoord op de vraag of hij bezorgd was over de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan.

De hele wereld en vooral de Amerikanen zelf waren bezorgd toen de VS zich terugtrokken uit Afghanistan. „Het gebeurde niet op de wijze waarop het verondersteld werd te gebeuren. Het was waarschijnlijk het juiste besluit, maar het werd mogelijk niet op de juiste wijze uitgevoerd.” 

Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn van de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan op bijvoorbeeld Pakistan en op de lange grens tussen Iran en een radicale soennitische staat. „We moeten dus wachten voordat we conclusies kunnen trekken over de gevolgen.” 

De bewindsman gelooft overigens niet dat de VS zich terugtrekt uit het Midden-Oosten. Het land probeert wel nieuwe wegen te vinden om invloed uit te oefenen in de wereld. 

Uit een opiniepeiling van het Israëlische Instituut voor Democratie blijkt dat 49 procent van de Joodse Israëliërs gelooft dat rekening hun land moet houden met de mogelijkheid dat de VS zijn inzet voor Israëls veiligheid zal verminderen. Ruim een derde deel ziet geen reden tot zorg.

Onder de Arabische Israëliërs maakt 38 procent zich geen zorgen over de consequenties van de Amerikaanse terugtrekking en een kwart doet dat wel. Ruim een derde deel weet niet wat er van te denken. 

Beeld: Een ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en zijn Israëlische ambtgenoot Yair Lapid en hun delegaties. Ron Przysucha/ U.S. Department of State.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close