Israel keerde nooit helemaal terug naar normaal

Israël is na de uitbraak van Covid-19 nooit helemaal terug geweest naar normaal. Het leek wel even goed te gaan en sommige maatregelen werden opgeheven, maar de vreugde was van korte duur. 

Eind mei waren het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen gedaald tot ongeveer 15 per dag. Per 1 juni hief het ministerie van Gezondheid de groene pas op. Het was niet meer nodig deze te laten zien bij de ingang van restaurants of openbare gebouwen. 

Mondkapjes in gesloten ruimtes bleven officieel verplicht, maar ook daar stapte het ministerie van af op 15 juni. 

Wennen hoefden de mensen nauwelijks. Het gedrag van voor de coronacrisis was namelijk een stuk natuurlijker dan het naleven van de regels. Burgers gingen weer als vanouds met elkaar om, ze vergaten afstanden en de restaurants zaten weer boordevol. Bovendien waren vele individuen – anders dan instanties – toch al slordig in het houden van de restricties. Er zat namelijk een kloof tussen de instructies en de uitvoering daarvan.

Voorzichtig

Toch bleven sommigen – vooral ouderen – voorzichtig. Ze hielden de mondkapjes ook op waar het niet verplicht was. 

En het land keerde nooit helemaal terug naar normaal. Beperkingen op massabijeenkomsten bleven van kracht. Het land ging niet open voor buitenlandse toeristen, met uitzondering van een beperkt aantal groepen. Israëliërs konden weer naar het buitenland reizen, maar wie terugkwam moest testen ondergaan. En het bleek dat de luchthaven een van de zwakke plekken was: vele passagiers kwamen besmet terug en zij staken anderen aan. 

Op 25 juni moesten de mondkapjes weer op in gesloten ruimtes. Het deltavirus deed zijn intrede. Bovendien bleek dat na een maand of vijf, zes de vaccinatie niet zo effectief meer was. Begin juni bedroeg het aantal nieuwe besmettingen minder dan 10 per dag, maar eind juni was dat weer opgelopen tot meer dan 200. De statistieken toonden weer een stijgende lijn. In de afgelopen weken liepen deze op tot 10.000. 

Regels

De groene pas werd weer ingevoerd op 29 juli. Het opnieuw naleven de regels was wennen. In augustus woonden 12.000 muziekliefhebbers  een concert bij in een gesloten ruimte. Het was ook pas in augustus dat pakweg negentig procent van de trampassagiers het mondkapje weer goed op had, dus over de neus. 

Toch hoopt Israël weer terug te keren naar normaal. De derde prik – de booster – moet daarbij helpen. Iedereen boven de 12  kan deze nu krijgen. Wie vanaf oktober zes maanden na de tweede prik de derde nog niet heeft gehaald, raakt de groene pas kwijt. 

De scholen gingen op 1 september weer open. Leraren die de prik of het frequent testen weigeren, blijven thuis – zonder salaris. 

Toch zit terug naar normaal er voorlopig niet in. Zolang niet de hele wereldbevolking ingeënt is, blijft de kans op de komst van varianten groot. 

Beeld © Alfred Muller


Om u aan te melden voor de nieuwsbrief, klik hier. Kernwoorden: Israël en omgeving, christelijk geloof, human interest en persoonlijk.image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close