Dierenleed en dierenwelzijn in Israël 

Israël behandelt dieren soms wreed en soms goed. In de veeteelt bestaan nog steeds zeer ernstige misstanden, maar huisdieren hebben vaak een prima bestaan.

Actiegroepen staan al jaren op de bres voor de dieren. Activisten van Animals Now waren blij toen minister Gila Gamliel (Likud) in juni de verkoop van bont verbood. De organisatie had zich daar drie decennia voor ingespannen. Naar verwachting zal er over vier maanden, als de wet ingaat, een uitzondering worden gemaakt voor haredim. Die dragen soms bontmutsen, de zogeheten shtreimels.

Transport

Maar er is voor dierenactivisten nog veel te doen. De belangrijkste missie van de bestrijders van dierenleed is het bereiken van een verbod op transport van levende dieren. Het gaat hierbij om het vervoer van vee uit Europa en Australië naar Israël. In 2020 ging het volgens Animals Now om 600.000 dieren, en in de eerste helft van dit jaar 500.000 stuks vee. De dieren worden in Israël vetgemest en geslacht. Pogingen in de Knesset om een wetsvoorstel goedgekeurd te krijgen om dit te verbieden, zijn tot nu toe mislukt.

Animals Now wijst erop dat het slachten gebeurt bij volle bewustzijn van de dieren, die in doodsangst verkeren en stuiptrekken. De discussie over verdoofd slachten wordt in Israël niet gevoerd om religieuze redenen. Overigens bestempelt Animals Now ook het verdoofd slachten als wreed.

Legbatterijen

Ook de wijze waarop boeren kippen houden in de legbatterijen is dierenvrienden een doorn in het oog. De dierenliefhebbers proberen de productie van scharreleieren te bevorderen. Uit een opiniepeiling van het Instituut voor Geocartografie bleek dat 89 procent van het publiek vindt dat Israël legbatterijen moet verbieden en 95 procent vindt dat de eiproductie-industrie kooivrij moet zijn. Burgers vinden dat kippen moeten kunnen rondscharrelen. Op het ogenblik wordt in Europa het pluimvee minder slecht behandeld dan in Israël.

De dierenvrienden denken ook aan de vissen. Vorig jaar toonde Animals Now aan dat vissen slim en nieuwsgierig zijn, of ze nu in de visfarms of in de open zee leven. Samen met de Israëlische Natuurbescherming (SPNI), Laat de Dieren Leven en Vegan-friendly is Animals Now een actie begonnen om sportvissen te verbieden en een einde te maken aan illegaal jagen. Het ministerie van Milieu heeft de jacht op de tortelduif en de kwartel al verboden.

Dierenwelzijnswet

De overheid neemt meer stappen om het welzijn van dieren te bevorderen. In 1995 werd in het kader van de dierenwelzijnswet het dierenwelzijnfonds opgericht. Het geld in het fonds is bestemd voor onder meer onderwijs, voorlichting, medische ingrepen en hulp voor dierenwelzijns-organisaties. Televisiekijkers kunnen bijvoorbeeld de activiteiten volgen in het dierenziekenhuis in Ramat Gan. Hier kunnen Israëliërs dieren brengen die gewond zijn geraakt in de natuur.

Een probleem is dat het ministerie van Landbouw tegelijkertijd toeziet op de Wet Dierenwelzijn uit 1994 én voor de belangen van de landbouwsector op moet komen. Volgens dierenliefhebbers is de kloof niet te overbruggen. Samen met de organisatie Laat de Dieren Leven is Animals Now een actie begonnen om de inspectie op de dierenwelzijnswet geheel over te hevelen naar het ministerie van Milieuzaken.

Huisdier

Geen dier heeft het waarschijnlijk zo goed als het huisdier. Ongeveer een op de vier Israëliërs heeft een viervoeter in huis. Vooral honden zijn geliefd. Wie in de zomer om een uur of zeven ’s morgens of ’s avonds bij zonsondergang de benen strekt, komt voortdurend wandelaars tegen met in de ene hand de hondenriem en de andere hand een mobiele telefoon of een plastic zakje. Het is namelijk verplicht de uitwerpselen op te ruimen. Niet dat iedereen dat doet, maar wie deze taak verzuimt loopt het risico een boete te krijgen.

De straatkatten – naar schatting 2 miljoen in Israël – trotseren de kou en regen in de winter en de hitte in de zomer. Om te voorkomen dat kattenvrienden hen overal te pas en te onpas voederen, heeft de gemeente speciale voederplaatsen geplaatst. Burgers zetten daar soms zelf nog wat dozen bij. De katten liggen in de schaduw in de bosjes en proberen zo de warme zomerdagen door te komen.

Beeld top: in het dierenpark in Jeruzalem. Beeld onder: Jeruzalemmers voederen katten. © Alfred Muller

Een versie van dit artikel verscheen ook in het RD.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nlOm u aan te melden voor de nieuwsbrief, klik hier. Kernwoorden: Israël en omgeving, christelijk geloof, human interest en persoonlijk.


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close