Gids Yaacov Nof sceptisch over plan heropening

De bekende Nederlandse gids Yaacov Nof is sceptisch over het plan om Israël te heropenen voor toeristen.

De media-adviseur van premier Naftali Bennett schreef donderdag dat zijn baas een vergadering had met de minister van Gezondheid, Nitzan Horowitz, de minister van Toerisme, Yoel Razvozov, en functionarissen die zich bezighouden met gezondheid, vervoer en de dienst voor de grenzen. De regering moet hun voornemen om Israël te heropenen voor toeristen nog goedkeuren. Het zou ook om individuele bezoekers gaan.


Om u aan te melden voor de nieuwsbrief, klik hier. Kernwoorden: Israël en omgeving, christelijk geloof, human interest en persoonlijk.


De voorwaarden zijn vaag, ingewikkeld en aan frequente veranderingen onderhevig. Het komt er kort gezegd op neer dat wie wil komen in het afgelopen half jaar volledig moet zijn ingeënt met een door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurd vaccin of in het afgelopen half jaar van corona moet zijn hersteld. Zijn de 180 dagen al verlopen? Dan moet een booster zijn toegediend.

Strenge voorwaarden

Anderhalf jaar geleden ging Israël dicht voor toeristen. De laatste maanden kon wel een beperkt aantal groepen komen die voldeden aan strenge voorwaarden. De groep moest bij elkaar blijven en de deelnemers mochten niet in contact komen met buitenstaanders.

Gids Yaacov Nof is niet onder de indruk van het plan om Israël te heropenen. „In Europa is er bijna niemand die een derde vaccinatie heeft gehad. Mensen die begin dit jaar een tweede vaccin hebben gehad, kunnen ook niet komen. Met andere woorden: er is niets veranderd.

Het plan is alleen bedoeld om ons gidsen aan het lijntje te houden. Al sinds mei krijgen we geen cent meer van de staat. We hebben demonstraties gehouden voor de huizen van ministers, wegen afgesloten en een fonds opgericht om de gidsen een beetje te kunnen helpen. Toch hadden groepen gemakkelijk kunnen komen. We leiden gesloten groepen rond. Er is niet één geval waarin een toerist het coronavirus naar binnen bracht.

De paus

Hoe kan je een pelgrim verbieden te komen? Ik wacht op de dag dat de paus zegt: „We verbreken onze relatie met Israël. Jullie kunnen ons niet meer om draconische redenen verbieden om naar heilige plaatsen te komen.” Ik was vorige week in Bethlehem. De mensen in de restaurants en de souvenirwinkels zeiden: „We hebben deze week zeven groepen uit Amerika en Spanje gehad. Normaal krijgen we zeven groepen per uur.” Dan zegt Israël ook nog dat ze niet mogen overnachten in Bethlehem. Daar staan tientallen hotels leeg.

De voorwaarden veranderen elke dag. Er is nog niets met zekerheid te zeggen. Mensen staan met hun handen in het haar en zeggen: wanneer komt er nu eens duidelijkheid?

Maar ik geef de hoop niet op. Ik blijf optimistisch. Misschien dat het maart, april begint te lopen.”

Beeld: Een Grieks-orthodoxe priester voor een verlaten Heilige Grafkerk. @ Alfred Muller

Liever nieuws over Israël uit Israël zelf? Elke week in het RD  #IsraelIngezoomd Vandaag: Israël weer open voor toeristen. 


Toevoeging op 2 november:

De situatie blijft verwarrend. Maar ik elk geval is hier een overzicht van de regels. Geen garantie dat de regels juist of compleet zijn.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close