Het verkeer loopt vast 

Als het om het milieu en klimaatverandering gaat, heeft Israël nog een lange weg te gaan. Dat is duidelijk te zien in het verkeer.

In onze straat loopt het verkeer ’s middags om half drie vast. Tientallen automobilisten proberen dan op Route 1 te komen, de autoweg tussen Tel Aviv en de Dode Zee. Als het verkeerslicht op groen springt, kunnen er weer een paar auto’s doorrijden.

Ik loop enkele honderden meters langs de file om het tramstation te bereiken. Luisteren naar de podcast gaat niet vanwege het geronk van de auto’s en het getoeter. Automobilisten met weinig geduld claxonneren als een razende, witheet als ze zijn omdat die domme bestuurder voor hen niet doorrijdt. Er stijgt een hoofdpijn veroorzakende stank van autodampen op.

Enkele weken geleden schreven Israëlische dagbladen dat de files overal in Israël zijn toegenomen. Economische malaise of niet, tijdens de Covid-19-pandemie hebben autodealers topzaken gedaan. Het gevolg is dat het aantal files in Jeruzalem tijdens het spitsuur met een derde is toegenomen. Bovendien zijn straten opgebroken wegens de aanleg van nieuwe tramlijnen.

Plastic bekertjes

Als ik op het station kom, zie ik hoe jongetjes van een jaar of negen plastic bekertjes op de grond gooien, in plaats van in de vuilnisbak. In de tram gezeten, vliegen we de auto’s voorbij, die in beide richtingen kilometers lang vooruit kruipen. Israël heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om het milieu.

Staatscontroleur Matanyahu Englman wees er vorige maand op dat tientallen ministeries en overheidsinstanties niets hebben gedaan aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Eerdere doelen om dat te beperken werden niet bereikt.

De toespraak van premier Naftali Bennett op maandag 1 november in Glasgow was kort en visieloos. Hij beloofde de netto uitstoot van broeikasgassen tot nul terug te brengen in 2050. Dat is een korte periode van 29 jaar.

Premier Boris Johnson (r) in gesprek met premier Naftali Bennett en Israels minister voor Energiezaken, Karine Elharrar, in Glasgow in Schotland. Foto: Haim Tzach / GPO

Olie

Hij had het dus over concrete stappen moeten hebben. Hij had bijvoorbeeld moeten zeggen dat het onderwijs over klimaat en milieu op alle scholen wordt opgevoerd, dat autodealers over vijf jaar alleen nog maar nieuwe auto’s mogen verkopen als die elektrisch zijn, en dat aannemers vanaf 2022 alleen nog maar gebouwen mogen plaatsen met zonnepanelen op het dak die elektriciteit aan het net leveren.

Goed nieuws kwam echter van de minister van Milieubescherming. Tamar Zandberg van Meretz annuleerde woensdag de deal met de Verenigde Arabische Emiraten over het doorsluizen van olie per pijp tussen Eilat en Asjkelon. Fossiele brandstoffen horen in het verleden thuis, niet in de toekomst.

Waar Bennett gelijk in had, was dat hij wees op de kracht van Israël. Die ligt in de hightech. Israëlische deskundigen hebben uitvindingen gedaan die veelbelovend zijn om klimaat en milieu te beschermen. Het is te hopen dat niet alleen in het buitenland ondernemers deze toepassen, maar ook in het land dat deze keihard nodig heeft. Dat is Israël zelf.

Foto top pagina: Verkeer in Tel Aviv © Alfred Muller

Elke zaterdag in het RD : Israël Ingezomd.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nlOntvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close