Meer dan een rustige gebedsplek

Ministers in het Israëlische kabinet zijn voor de aanleg van een nieuw gebedsplatform voor liberale en conservatieve Joden bij de Westelijke Muur. Tot nu toe hebben orthodoxe leiders zich daartegen verzet.

Elke eerste dag van een nieuwe Joodse maand trekt een groep vrouwen naar de Westelijke Muur -in Israël ”Kotel” genoemd- om hardop te bidden met gebedsmantels en gebedsriemen. Een groep sympathisanten loopt mee. De vrouwen horen tot de liberale en conservatieve stromingen in het Jodendom en wensen zich te houden aan hun eigen gebedspraktijken. Deze wijken af van de orthodox-Joodse regels.

Vooral jongere ultraorthodoxe Joden gaan op hetzelfde moment naar dezelfde plek om daartegen te protesteren. Zij beschouwen de optocht van de groep vrouwen als een ontwijding van een heilige plaats. De politie houdt de groepen uit elkaar. De televisie zendt tijdens de ontbijtshow livebeelden uit, zodat iedereen in het land kan meegenieten van het spektakel.

Extra spannend

Op vrijdag 5 november was het extra spannend. Toen namelijk waren twee Knessetleden van plan om ook te komen om de vrouwen te steunen. Knessetlid van de Arbeiderspartij en rabbijn Gilad Kariv, aanhanger van het liberale of Reform Jodendom, wilde de vrouwen een thorarol overhandigen. Hij bleef echter op verzoek van president Isaac Herzog weg. Ook zijn conservatieve collega Alon Tal van Blauw-Wit zag toen af van zijn plan om naar de Kotel te komen.

Daarnaast wilden parlementslid Aryeh Deri van de ultraorthodoxe Shas en zijn collega Bezalel Smotrich van de Religieuze Zionistische Partij zich eveneens naar de Kotel begeven. Deri twitterde dat iedereen moest bidden dat de heilige plek niet zou worden ontwijd. Oud-premier en oppositieleider Benjamin Netanyahu deelde het bericht van Deri. Hij bevestigde daarmee dat hij stevig staat in het kamp van de orthodoxen.


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.


Het was Netanyahu die in 2016 een akkoord goedkeurde over een nieuw gebedsplek voor liberale en conservatieve Joden. Een kleine gebedsruimte is er al. Deze bevindt zich ten zuiden van de bestaande gebedsplaats in een archeologisch park waar een Romeinse weg is opgegraven. De nieuwe ruimte moet een betere toegang krijgen en aanzienlijk worden uitgebreid. Netanyahu zag echter onder druk van de ultraorthodoxen af van de uitvoering van het plan.

Goede kansen

Nu lijkt de aanleg van een nieuwe verhoging voor gebed goede kansen te maken. De ultraorthodoxe partijen zitten namelijk niet in de coalitie. De ministers Yair Lapid van Buitenlandse Zaken en Avigdor Lieberman van Financiën hebben zich uitgesproken voor een spoedige uitvoering.

Het gaat niet om zomaar de aanleg van een plek om rustig te bidden. De bouw heeft ook te maken met de karakter van het land. Wil Israël de liberale en conservatieve Joden blijven discrimineren zoals onder Netanyahu gebeurde? Of wil het een stap verder zetten richting een democratie die alle stromingen van het Jodendom gelijk behandelt? Dat zal de komende maanden moeten blijken.

Beeld: Het gebied waar een gebedsruimte moet worden gecreëerd voor liberale en conservatieve Joden. Nu is er al een klein platform. © Alfred Muller

-> rd.nl/israelingezoomd


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close