Hoe lang moeten donorlanden blijven geven?

Donorlanden sponsoren de Palestijnse Autoriteit. De bedoeling is de optie van een tweestatenoplossing in leven te houden. Nu de kans op een Palestijnse staat naast Israël vrijwel verdwenen is, moet de internationale gemeenschap zich bezinnen over de toekomst.

Landen en internationale organisaties richtten in 1993 een mechanisme voor hulp op. Het Ad Hoc Verbindingscomité (AHLC) beoogt samenwerking tussen Israël, de Palestijnen en donorlanden te promoten om een tweestatenoplossing te realiseren, de Palestijnse economie te ontwikkelen en instituten op te bouwen die nodig zijn voor een Palestijnse staat.

Virtueel

De donorlanden ontmoeten elkaar twee keer per jaar. De bijeenkomst in februari was virtueel, die in november in Oslo fysiek én virtueel. De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh, de Israëlische minister van Regionale Samenwerking Issawi Frej en de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi woonden de bijeenkomst bij. Ook waren er afgezanten van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, Egypte en andere landen. Ook medewerkers van de Verenigde Naties, de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds schoven aan.

„Ik hoop dat dit zal leiden tot concrete maatregelen die het dagelijks leven van de Palestijnen zullen verbeteren”, zei de Noorse voorzitter en minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeld. Ze knoopte er een waarschuwing aan vast die in deze streken van de wereld niet overbodig is. „Het is ook belangrijk dat de partijen acties vermijden die het vooruitzicht op vooruitgang kunnen ondermijnen of tot destabilisatie kunnen leiden.”

Crisis

De bijeenkomst werd gehouden op een moment dat de Palestijnse economie zich in een crisis bevindt. De donorlanden hebben hun contributies in de loop van de jaren verminderd. Daar komt bij dat Israël een deel van de belastinggelden inhoudt voor de Palestijnen, om de Palestijnen te straffen voor het belonen van terroristen. Tijdens de conferentie namen de aanwezigen zich opnieuw voor de Palestijnse economie te helpen.


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.


Maar hoelang moeten de donorlanden de geldkraan open laten staan? Akiva Eldar schreef vorige week dinsdag in de Israëlische krant Haaretz een commentaar dat in 2012 de Noorse minister van Buitenlandse Zaken (inmiddels premier) Jonas Gahr Store hem vertelde dat de internationale gemeenschap de AHLC niet altijd zal laten voortbestaan. Zijn geduld is afhankelijk van de vraag of er uitzicht op een tweestatenoplossing blijft bestaan.

Autowegen

Blijkbaar bestaat die hoop nog steeds. Maar hoe realistisch is dit? Israël legt autowegen aan door bergen in het gebied waar Palestijnen hun staat willen, breidt daar Joodse nederzettingen uit en biedt de Palestijnen nauwelijks ontwikkelingskansen in het grootste deel van de Westoever.

Hoe de internationale gemeenschap ooit weer de optie van een tweestatenoplossing nieuw leven kan ingeblazen, is een raadsel. Maar de AHLC houdt blijkbaar nu nog moed. Het comité kan op een zeker moment zeggen: „Nu Israël en de Palestijnen op weg gaan naar één staat voor iedereen, moeten ze er samen uitkomen met hun economie.”

Een ontmoeting van de Ad Hoc Liaison Committee in januari 2018. European External Action Service / Flickr.

Elke week korte analyse vanuit Jeruzalem. #IsraelIngezoomd #Israel #Palestina #Midden-Oosten.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close