Dreigende onenigheid tussen Jeruzalem en Washington  

De afgezant begon in de ogen van de Israëliërs goed. Hij bezocht het Holocaustherdenkingscentrum Yad Vashem en ging naar kibboets Ein Hashofet, waar hij ooit vrijwilliger was. Bovendien was hij te zien bij de Westelijke Muur in Jeruzalem, waar hij de chanoekalamp aanstak.

Op het eerste gezicht lijken de relaties prima. Beide landen zijn democratieën, delen waarden en werken nauw samen op strategisch en militair gebied. Maar er bestaan ook belangrijke meningsverschillen en die zouden wel eens voor meer afstand kunnen zorgen.

Ron Kampeas noemde in The Jerusalem Post een aantal punten. De regering van Joe Biden is tegen uitbreiding van de nederzettingen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, duidelijk verteld dat zijn land het oneens is met Israëls plan 3000 nieuwe huizen te bouwen op de Westelijke Jordaanoever.

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

Ook riep Gantz zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties uit tot terreurorganisaties. Maar het bewijsmateriaal dat Israël de VS daarvoor gaf, overtuigde niet.

Consulaat

Verder zou Washington het consulaat voor de Palestijnen in Jeruzalem graag willen heropenen. Israël is daarop tegen.Ook stoort de Amerikaanse regering zich aan de verkoop van de spionageapp Pegasus van het Israëlische techbedrijf NSO. Die onderneming presenteerde deze app als een middel om topcriminelen op te pakken. Maar het blijkt dat regimes deze tevens hebben gebruikt om politieke tegenstanders, mensenrechtenactivisten, journalisten en andere lastposten in het oog te houden.

In China zien de VS –niet zonder reden– een opkomende supermacht, die de potentie heeft Amerika op termijn van de troon te stoten. Maar Israël heeft prima relaties met het wassende rijk van Xi Jinping.

Iran

En natuurlijk is er Iran. De Amerikanen overleggen met Teheran over herziening van de nucleaire deal met dat land. President Donald Trump trok de VS in 2018 terug uit dit internationale akkoord, dat volgens hem nooit gesloten had mogen worden.

Na de terugtrekking voerde Iran zijn nucleaire activiteiten op. Biden wil de deal nieuw leven inblazen om Iran weer in te tomen. „We volgen de recente onderhandelingen van de internationale gemeenschap met Iran op de voet”, zei de Israëlische president Isaac Herzog, toen hij de geloofsbrieven van Nides ontving. „Israël verwelkomt een allesomvattende, diplomatieke oplossing die de Iraanse nucleaire dreiging permanent oplost. Maar als een dergelijke oplossing niet wordt bereikt, houdt Israël alle opties op tafel.”

Als het de VS lukt een waterdicht akkoord te sluiten dat Iran definitief de kans ontneemt atoomwapens te maken, dan valt dit geschil weg. Anders zal het Iraanse atoomprogramma een belangrijk frictiepunt worden tussen beide landen.

Foto: De Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides bezocht op 3 december kibboets Ein Hashofet waar hij als jonge man vrijwilliger was. Matty Stern/U.S. Embassy Jerusalem.

#IsraelIngezoomd: elke week uit Israël en over Israël 


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close