Israël begint met vierde prik

Israël gaat met ingang van volgende week een vierde shot tegen Covid-19 uitdelen aan 60-plussers, medisch personeel en andere risicogroepen. Dat hebben deskundigen dinsdag besloten. De aanbeveling moet nog worden goedgekeurd door het ministerie van Gezondheid.

Premier Naftali Bennett reageerde positief op het besluit. „Dit is geweldig nieuws omdat het ons zal helpen de omikrongolf te overwinnen. Israël blijft voorop lopen in de wereldwijde poging de pandemie het hoofd te bieden. De burgers van Israël waren de eersten in de wereld die de derde dosis van het COVID-19-vaccin kregen en we blijven ook pionieren met de vierde dosis.”

Nieuw pakket

De ministergroep die zich bezighoudt met de strijd tegen het coronavirus kondigde dinsdag een nieuw pakket van maatregelen aan, dat de Knesset nog moet goedkeuren. Zo mogen winkelcentra niet meer dan één persoon per 15 vierkante meter binnenlaten. Grote winkels mogen alleen de houders van de groene pas toegang bieden, tenzij het supermarkten betreft of andere winkels die essentiële diensten verlenen, zoals apotheken.

Het aantal vastgestelde besmettingen met Covid-19 is opgelopen tot meer dan duizend per dag. De deltavariant is nog steeds overheersend, maar waarschijnlijk zal dat niet lang meer duren. Het aantal omikrongevallen sprong dinsdag met 170 omhoog naar 341. Het reproductiegetal (R) lag op 1,28.

Rood

Eind november sloot Israël het land af voor buitenlanders, na voor hen slechts een paar weken open te zijn geweest. Inmiddels heeft het land ook tientallen landen „rood” verklaard. Israëliërs mogen niet naar deze landen reizen, tenzij ze toestemming hebben van een speciale commissie.

Wie terugkeert uit een rood land, gaat een week in quarantaine, gevaccineerd of niet. Ongevaccineerde terugkeerders moeten naar een coronahotel. Onder meer de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk zijn rood verklaard. Nederland is tot dusver toe aan het rode stempel ontkomen, maar reizen naar het land wordt ontraden.

Het doel van de restricties is om de periode te rekken waarin de omikronvariant opkomt. In deze tijd hoopt Israël het aantal vaccinaties van 21.000 per dag op te voeren en meer inwoners de boosterprik te geven.

Onderwijs

„Ons doel is om deze golf te overwinnen en tegelijkertijd de economische activiteit en het onderwijs zo veel mogelijk door te laten gaan”, zei premier Naftali Bennett zondag tijdens een persconferentie. „De manier is om de mate van verspreiding zo veel mogelijk te vertragen en de tijd die we winnen te gebruiken om de kinderen van Israël zo snel mogelijk te vaccineren.”

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

De premier wees er ook op dat in steden met een hoog sociaal-economisch niveau meer dan 30 procent van de kinderen zijn ingeënt. „Dit is een uitstekend begin. Maar in plaatsen als Netivot, Tiberias en veel Arabische gemeenschappen zien we dat slechts 2 of 3 procent of zelfs minder zijn ingeënt. Dit verontrust mij zeer.”
Tot nu toe zijn er 150.000 kinderen ingeënt. De ouders moeten toestemming geven voor de vaccinatie.

Weigering

Het dagblad Haaretz schreef vorige week dat 670.000 Israëliërs helemaal niet ingeënt willen worden. Zij vormen ongeveer 10 procent van de bevolking en voeren voor hun weigering dezelfde argumenten aan als anti-vaxxers in andere landen.

Bij ongeveer 5000 Israëliërs wordt elke dag de boostershot toegediend. Haaretz meldde dat met name jongeren weigeren de derde prik te nemen. De reden is dat booster-weigeraars dachten dat de vaccins de oplossing tegen de pandemie boden. Nu blijkt dat ze opnieuw geprikt moeten worden, is er onverschilligheid ontstaan.

Een versie van it artikel stond ook in het Reformatorisch Dagblad.

Foto: Ook kinderen in de leeftijd van 5 tot 11 komen in aanmerking voor vaccinatie tegen het coronavirus. Magen David Adom.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close