Sandrouni: „De mensen willen weer naar buiten”

Twee Israëliërs tonen de tegeltjes die ze gemaakt hebben bij George Sandrouni. Hij trekt een stuk bubbeltjesplastic van de rol af en verpakt er de twee stukjes aardewerk in.

De eerste maanden van de coronacrisis waren moeilijk voor de Armeense Sandrouni familie. Drie broers hebben elk hun keramiek workshops en winkels in de Oude Stad van Jeruzalem. Ze begonnen in 1983 en het werk breidde zich uit.

In 2010 opende George zijn shop in de straat bij de Nieuwe Poort in Jeruzalems Oude Stad. Deze poort heeft haar naam te danken aan het feit dat ze pas in de 19e eeuw, in plaats van in de 16e eeuw, werd gebouwd. Dat gebeurde op verzoek van de christelijke winkeliers in de Christelijke Wijk, die op deze wijze meer pelgrims hoopten te trekken.

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

Vip

De stroom van toeristen nam voor de coronacrisis toe. Ze wisten zijn winkel en die van zijn broers te vinden. „Ik kreeg hier Madeleine Albright, Warren Christopher en Itzhak Perlman. Maar voor mij is elke klant die ik hier krijg een vip. Ik herinner me een klant na tien jaar nog, hoewel ik de naam ben vergeten.”

En toen kwam Covid. „Tijdens de drie maanden lockdown kon ik niet eens naar mijn eigen winkel. Ik moest leven van wat de regering ons als compensatie gaf. Toen we weer open mochten, gingen we ons richten op de binnenlandse markt. We begonnen workshops, waarbij bezoekers hun eigen keramiek konden verven. We gaven wat aanwijzingen en de producten kwamen er mooi, of zelfs veel mooier uit. Belangstellenden waren vooral Israëliërs die de Oude Stad bezochten en buitenlanders die hier wonen, zoals ambassadepersoneel en reporters. Ik kreeg hier ook scholieren van een internationale school en personeelsleden van een ziekenhuis, die een dagje uit waren naar Jeruzalem.”

Palestijnen, Israëliërs en buitenlanders slenteren voor zijn winkel langs. Hij moet het gesprek geregeld onderbreken om de potentiële klanten toe te spreken die –al dan niet in groepsverband– zijn winkel binnenstappen.

Topdrukte

Vorig jaar nog was deze straat achter de Nieuwe Poort stil en troosteloos. De gemeente Jeruzalem besloot het bezoek aan de Nieuwe Poort te stimuleren met culturele gebeurtenissen en lezingen. In de afgelopen jaren heeft de gemeente ook straten in de Christelijke Wijk laten renoveren.

Nu heerst er topdrukte, met kerstverlichting, kraampjes, winkels met kerstverlichting en volle terrasjes van ondermeer een café voor koffie, wijn en boeken. Uit de luidsprekers schallen kerstmelodietjes. De talen die ik hoor zijn Arabisch, Hebreeuws, Russisch en Engels.

„De mensen willen weer naar buiten”, zegt Sandrouni. „Ik geloof dat deze kerstmarkt een goed idee is, of het nu commercieel wel of geen succes is. Het helpt de mensen hun energie kwijt te raken nu ze twee jaar binnen hebben gezeten.”

Israël Ingezoomd: elke week uit Jeruzalem in het RD.

Foto’s © Alfred Muller


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close