Israël doet alles om lockdown te voorkomen

Israël leek de coronacrisis altijd vrij goed binnen de perken te kunnen houden in vergelijking met andere landen. Maar sinds de omikronvariant de kop heeft opgestoken, maakt het land de indruk de controle te verliezen.

De chaos bleek vorige week met name bij de lange rijen. Uren moesten Israëliërs wachten op een coronatest. De situatie was zelfs zo erg, dat de regering besloot dat de burgers zichzelf thuis moesten testen met de antigeentest.

Probleem was dat deze moeilijk te verkrijgen waren en relatief duur zijn – vooral voor grote gezinnen waar de testen geregeld plaats moeten vinden. Gelukkig arriveerden er in de loop van de week nieuwe testen. Alleen wie positief getest is op de antigeentest en zestigplussers moeten nu nog een PCR-test ondergaan.

Nieuwe gevallen

Israël telde in de afgelopen week gemiddeld meer dan 35.000 nieuwe gevallen per dag. Deskundigen verwachten dat het aantal besmetten tot 2 miljoen kan oplopen en dat enkele duizenden in het ziekenhuis terechtkomen.

Ondertussen zet de regering van Naftali Bennett en Yair Lapid alles op alles om een nieuwe lockdown te voorkomen. Het kabinet wil namelijk economische schade en psychische problemen vermijden die door een sluiting ontstaan. „Een lockdown zou niet helpen”, zei Bennett. „Het heeft nergens op de wereld geholpen.”

Maar restricties blijven gelden. De groene pas of een recente testuitslag blijft nodig voor entree bij entertainment-gelegenheden en restaurants. Grote winkels moeten zorgen dat elke klant 15 vierkante meter ruimte heeft. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer of als er meer dan vijftig mensen bijeen zijn, al dan niet in gesloten ruimtes.

Televisiespotjes

Om de pandemie te bestrijden, blijft de regering het nemen van een vaccin aanmoedigen. Televisiespotjes roepen op de derde prik te nemen, als de tweede prik drie maanden geleden of langer geleden is toegediend.

Medisch personeel, zestigplussers en personen bij wie de immuniteit zwak is, kunnen ook een vierde prik krijgen. Functionarissen van het ministerie van Gezondheid geven echter toe dat de gegevens over de gevolgen van de vierde steek in de bovenarm mager zijn. Meer dan een half miljoen Israëliërs hadden donderdag de vierde prik al gehad. Israël deelt de data over de vierde prik met de rest van de wereld.

Hoe de omikronvariant ook rondwaait, het land ging weer open voor gevaccineerde toeristen. Maar aangezien het aantal met omikron geïnfecteerden de komende dagen makkelijk op kan lopen tot een miljoen of meer, maakt ook de toerist goede kans te worden besmet. En wie het virus onder de huid heeft, komt het vliegtuig naar huis niet in. Al is Israël een mooi land, zoiets zal de bedoeling van de vakantieganger niet zijn.

Beeld: © Alfred Muller

#IsraelIngezoomd: elke zaterdag korte analyse vanuit Jeruzalem in het RD


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close