Regering Israël laat cruciale kwesties ongewijzigd


Het zou de regering van verandering worden toen de ploeg van Naftali Bennett van Yamina en Yair Lapid van Yesh Atid in juni vorig jaar aantrad. Maar wat is er eigenlijk wel veranderd en wat niet? Een paar voorbeelden. 

Bennett zei in een interview met The Jerusalem Post twee week geleden dat wat de partijen bindt, „het gevoel van verantwoordelijkheid” is.

Voorwaarde

Een belangrijke wending is dat Benjamin Netanyahu van Likud als premier is verdwenen. Israël toonde daarmee aan dat de leider van de grootste partij echt niet terug hoeft te komen als premier, zeker als deze bij vorige rondes fouten heeft gemaakt. Voorwaarde is dan wel dat er bij de andere partijen de wil moet bestaan om samen te werken, ondanks de onderlinge geschillen. Er doet voor het eerst een Arabische partij aan de regering mee. Ook dat is nieuw.

Een andere verbetering is dat Israël weer een begroting heeft. Netanyahu hield de goedkeuring van het budget tegen. Het leger kan nu weer aankopen doen die nodig zijn om de defensie op peil te houden. De regering kon tevens een plan maken om de gangsters die de bevolking in de Arabische steden terroriseren, te bestrijden.

Maar onder Bennett blijven andere cruciale zaken onveranderd.

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

Onopgelost

In de eerste plaats blijft het Israëlisch-Palestijnse conflict onopgelost. Hij liet in het interview met The Jerusalem Post weten dat hij het land uit „het kader” van het conflict wil halen. Het moet volgens hem niet door het conflict worden gedefinieerd.

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voorlichters zullen lastige rapporten op hun bureau blijven krijgen van organisaties die Israël beschuldigen van apartheid en andere schendingen van de mensenrechten.

Hij staat wel toe dat enkele ministers overleg voeren met Palestijnse leiders over de economie. Dat is in elk geval iets, maar niet genoeg. De kans op een nieuwe Palestijnse opstand blijft bestaan.

Alternatief

Bennett, zijn partijgenoten en een groep Knessetleden vinden dat er helemaal geen Palestijnse staat moet komen op de Westelijke Jordaanoever. Dat verplicht hen wel om over een alternatief na te denken. Ook dat gebeurt niet. Overigens geen wonder, want een alternatief bestaat er niet.

Wat onder Bennet ook hetzelfde blijft is dat de reform en conservatieve Joden geen gebedsplek bij de Westelijke Muur krijgen die gelijkwaardig is aan die van de orthodoxe Joden. Hij wil hooguit enkele verbeteringen uitvoeren op de plek waar niet-orthodoxe Joden volgens hun gewoontes kunnen bidden.

Volgens Bennett bestaat er binnen de coalitie verzet tegen een goede gebedsplek voor hen. Hieruit blijkt dat de orthodoxe partijen, hoewel niet in de coalitie, toch een stevige greep op de regering blijven houden.

Onder Bennett is een aantal hervormingen doorgevoerd. Dat is positief. Maar meer is nodig.

Foto: bij de Westelijke Muur. Achter de brug op de achtergrond zou een gebedsplaats voor reform en en conservatieve Joden worden aangelegd.

#IsraelIngezoomd: elke zaterdag korte analyse vanuit Jeruzalem in het RD. 


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministrysearch previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close