Politie Israël in opspraak om gebruik Pegasus

De Israëlische politie is in opspraak geraakt omdat ze illegaal gebruik zou hebben gemaakt van de spionage-app Pegasus van het hightechbedrijf NSO.

Israëlische media staan bol van de affaire, waarover kranten en nieuwswebsite Calcalist uitgebreid publiceerden.

Premier Naftali Bennett heeft een onderzoeksteam benoemd onder leiding van adjunct-procureur-generaal Amit Merari. Mogelijk benoemt de regering een staatscommissie van onderzoek, die brede bevoegdheden krijgt.

Vorig jaar kwam de firma NSO in opspraak toen de organisatie Forbidden Stories in Parijs en Amnesty International bekendmaakten dat dictatoriale regimes Pegasus hadden misbruikt. NSO wierp tegen dat de app bedoeld is om terroristen en zware criminelen op te sporen. In de praktijk bleek dat autoriteiten het middel ook massaal hebben gebruikt om mensenrechtenactivisten, politieke tegenstanders, journalisten en andere personen die irritatie opwekken te volgen.

Diplomatieke betrekkingen

De toenmalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu stelde volgens berichten in de Israëlische media andere landen de verkoop van Pegasus in het vooruitzicht als ze akkoord zouden gaan met het aangaan van diplomatieke betrekkingen met Israël. Netanyahu stond onder meer de verkoop van Pegasus aan Saudi-Arabië toe, al bestaan er geen officiële relaties tussen beide landen.

Als veiligheidsfunctionarissen een mobiele telefoon met het digitale wapen hadden geïnfecteerd, lagen alle activiteiten en gegevens van de personen die ze wilden volgen bloot. Veiligheidsagenten konden zelfs de camera en microfoon aanzetten zonder dat de eigenaar van de mobiel iets merkte.

Ook voor de Israëlische politietop was de verleiding blijkbaar te groot. Calcalist schreef maandag dat niemand immuun was. De politie hackte de telefoons van tientallen topambtenaren, burgemeesters, zakenlieden, journalisten en sociale activisten, zoals de leider van de demonstratie voor de rechten van gehandicapten. De meesten waren geen criminelen en werden nergens van verdacht. Dat zou allemaal zijn gebeurd zonder dat de politie van de rechtbank de vereiste toestemming had.

Calcalist schreef dat de politie onder meer Rami Levy van de grote supermarktketen met dezelfde naam en Avner Netanyahu, een van de zonen van de oud-premier, onder de loep nam.

Corruptie

Ook betrokkenen bij de rechtszaak tegen Benjamin Netanyahu, die van corruptie wordt verdacht, zouden zijn afgeluisterd. Netanyahu sprak in de Knesset van „een donkere dag voor de Israëlische democratie.” Toch hoeft het afluisterschandaal niet slecht uit te pakken voor de oud-premier. De aanklagers kunnen bij de rechtbank namelijk geen gebruik maken van gegevens die op illegale wijze zijn verkregen. De affaire kan leiden tot uitstel van het proces tegen hem en zelfs tot seponering van de zaak.

Als de politie inderdaad gebruik heeft gemaakt van illegaal hacken, dan kan justitie de verantwoordelijken vervolgen voor het illegaal afluisteren.

Het hoofd van de politie, commissaris Kobi Shabtai, zei tegen de krant Ha’aretz dat sommigen ten onrechte op de lijst van Calcalist staan. Tot nu toe zou volgens hem geen aanwijzing zijn gevonden voor illegaal gebruik van de app.

De komende dagen en weken moet blijken welke gevolgen het Pegasus-schandaal krijgt. Zeker is in elk geval dat Israël meer in beroering wordt gebracht door het gebruik van Pegasus in eigen land dan in andere landen.

Beeld: Photo by Sigmund on Unsplash

Dit artikel stond ook in het RD.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv MinistryOntvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close