Van Oekraïne naar Israël: „Dit is mijn huis”

Yulia Mestechkin zit gekluisterd aan de TV en volgt de Oekraïense en Russische oppositie zenders.

„Afgrijselijk. Het is een schok. Ik zie mensen weggedoken in de metrostations en kinderen wegrennen voor bommen. Er is sprake van een informatieoorlog met veel geruchten, informatie van beide zijden over het neerschieten van vliegtuigen en het uitschakelen van tanks. Het is moeilijk te weten wat er echt aan de hand is.”

Haar vader werd geboren in Oekraïne, haar moeder in Rusland. Toen ze vijf was verhuisden haar ouders om praktische redenen van Moskou naar Lviv in Oekraïne, waar ze opgroeide. Na de middelbare school studeerde Yulia computerwetenschappen in Moskou. Daarna werkte ze voor een jaar in Minsk in Wit-Rusland.

Contact

Toen ze 24 was emigreerde ze naar Israël. Daar is ze producer en vertaalster Russisch, Oekraïens, Hebreeuws en Engels. Af en toe reist ze naar Oekraïne en Rusland voor haar werk. Ze houdt vanuit Jeruzalem contact met haar oude vrienden in Oekraïne en Rusland. „Iedereen is geschokt en verdrietig. Tot het laatste moment was er hoop dat dit niet zou gebeuren.”

Ze verwerpt de stelling van Rusland dat het eigenlijk om hetzelfde volk gaat. „Beide volken staan inderdaad dicht bij elkaar. De talen hebben veel gemeenschappelijk. De corruptie in beide landen is hetzelfde. Maar de verschillen zijn ook groot. Oekraïners hebben een eigen identiteit met een eigen cultuur en manier van denken. Na de post-Sovjetperiode zijn ze politiek hun eigen weg gegaan. Oekraïne werd een democratie, Rusland niet.”

„De tragedie is dat het een strijd is van broeders tegen broeders. Etnische Oekraïners vechten aan beide kanten. Dat geldt ook voor etnische Russen. In Oekraïne wonen etnische Russen, maar ze beschouwen zichzelf als Oekraïners, want Oekraïne is hun land. Ze zijn bereid daarvoor te vechten. Er zijn ook etnische Oekraïners die vechten voor Rusland. Broeders doden elkaar. Dat kan zelfs in dezelfde familie gebeuren. De meeste Oekraïners hebben familie in Rusland.”

Dienstverlening

Joden of mensen met Joodse familieleden in Oekraïne en Rusland weten al jaren dat ze naar Israël kunnen komen. „Voor deze crisis kon het leven in bijvoorbeeld Moskou goed zijn. Ze konden daar een goede baan hebben. Het is een grote stad met goede dienstverlening. En dan zijn er altijd excuses: de een heeft oude ouders die niet weg willen en de ander heeft kinderen op een prestigieuze school. En ze weten: als het leven slecht wordt, kunnen we altijd nog vertrekken.”

De overgang van het ene land naar het andere is niet gemakkelijk, stelt Yulia. „Je werkt hier hard om te kunnen leven. Maar ik hou van Israël. Dit is mijn huis. Je moet hier echt wíllen zijn om hier te zijn.”

Elke week #IsraelIngezoomd in RD.nl. Vanuit Jeruzalem: informatief, analyserend, opiniërend, kort.

Beeld © Alfred Muller


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv MinistryOntvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close