Rabbijn Mendel Moskovitz vraagt iedereen te bidden

Rabbijn Mendel Moskovitz van de Choral Synagoge in de Oekraïense stad Charkov vraagt iedereen te bidden voor zijn gemeenschap.

Zijn ouders kwamen 32 jaar geleden in Charkov wonen toen de stad nog in de Sovjetunie lag. Hij is verbonden aan de Chabadbeweging en heeft vele jaren gewerkt aan het opbouwen van de Joodse gemeenschap in de op een na grootste Oekraïense stad. De rabbijn schat dat er 20.000 Joden wonen. „De situatie is heel slecht. Zondagmorgen trokken de Russen de stad binnen. Ze worden op elke denkbare manier bestreden.”

De meeste Joden in zijn gemeenschap zijn gebleven, zegt hij. Ze hebben geen plaats om naartoe te gaan. „We doen er alles aan om de moed erin te houden en voor de gemeenschap te zorgen. We geven alles wat ze in geestelijk opzicht nodig hebben. Ook doen we dat door de gemeenschap in leven te houden. In de kelders van onze synagoge hebben we nu meer dan honderd mensen die eten krijgen van onze voedselbank. We zouden graag ook anderen willen helpen, maar op het ogenblik kunnen we de plaats helaas niet verlaten. We hebben genoeg voedsel voor een week en dan is hopelijk alles voorbij.”

Moskovitz zegt te hopen dat alles goed zal aflopen en hij blijft positief. „We vragen iedereen voor ons te bidden.”

De rabbijn moet het onlinegesprek afbreken omdat er weer explosies klinken en hij naar een lagere verdieping moet, waar de internetverbinding slecht is.

UPDATE Woensdag 2 maart: Rabbijn Mendel Moskovitz vertelt dat hij de stad gaat verlaten en via Lvov en Polen probeert Israël te bereiken.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv MinistryOntvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close