Hoelang kan Israël nog neutraal blijven?

De vraag die zich met de dag meer opdringt is hoelang Israël nog neutraal kan blijven in de Russisch-Oekraïense oorlog van 2022.

Om te beginnen: eigenlijk is de bevolking van Israël helemaal niet neutraal. De gewone burgers staan, te horen aan de reacties op straat en in de media, achter de Oekraïners. De sympathie voor dat land is ongetwijfeld voor een belangrijk deel te danken aan Israëlische journalisten. Die bevonden zich in de afgelopen weken onder de Oekraïense bevolking en in de landen daaromheen waar de vluchtelingen naar uitwijken.

Bovendien waren er duizenden Israëliërs in Oekraïne toen de oorlog uitbrak. Zij konden aan de Israëlische media vertellen wat er gebeurde. En hoeveel Israëliërs zijn er niet die geregeld naar Oekraïne op vakantie gingen om hun familie en vrienden te bezoeken? Of om op pelgrimage te gaan? Breslover chassidim  maken gedurende Pesach een pelgrimage naar het graf van Nachman in Uman. Van de reis zal dit jaar weinig terechtkomen. 

Sympathisanten

Maar ook in Israël heeft president Vladimir Poetin zijn sympathisanten.  Dit zijn burgers die zich hebben laten meeslepen door de Russische propaganda. Zij geloven dat Oekraïne de oorlog is begonnen en dat Poetin zich slechts wil verdedigen. Sommige Russische immigranten steunen Poetin, maar anderen keuren zijn agressie faliekant af.

Anders dan westerse democratieën blijft Israël officieel neutraal. Het Russische leger is namelijk aanwezig in Israëls noorderbuur Syrië. Daar heeft het de despoot Bashar Assad geholpen aan de macht te blijven nadat de opstand tegen hem uitbrak. Syrië kon zo ook mooi dienen als oefenterrein voor het Russische leger. Het heeft een marinehaven daar, die belangrijk is voor de Russische vloot.

Israël wil vrijheid van handelen houden in Syrië om te voorkomen dat Iran daar een militaire presentie opricht. Daar heeft het de toestemming van Poetin voor nodig. Het is dus onverstandig de Russische leider tegen het hoofd te stoten. Er mocht eens een botsing komen tussen de Israëlische luchtmacht en die van Rusland. 

Prioriteiten

Maar neutraal blijven wordt met de dag moeilijker nu de Russische oorlogsmachine steeds meer woonwijken kapotschiet en burgers doodt of op de vlucht jaagt. Israëlische commentatoren hebben erop gewezen dat de regering van Naftali Bennett haar prioriteiten niet goed stelt. Het is inderdaad belangrijk dat Israël vrijheid van handelen houdt in Syrië. Maar dat is niet alles.

Voor Israël is de VS de belangrijkste bondgenoot. Het is van groot belang dat het land zijn steun in het Witte Huis en het Amerikaanse Congres niet verliest. Ook is het beeld dat Israël naar buiten toe creëert van belang. Staan humanitaire hulppakketten, veldhospitalen en de bereidheid 25.000 Oekraïense burgers op te vangen (Joodse immigranten uit Oekraïne niet meegerekend) nog in evenwicht met een duidelijke veroordeling van Poetins agressie? 

De regering Bennett moet duidelijk laten zien waar ze staat.

Beeld: Alisdare Hickson, Flickr.

Liever nieuws over Israël uit Israël zelf? Elke week #IsraelIngezoomd. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. #IsraelIngezoomd.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv MinistryOntvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close