Religieuze leiders in Jeruzalem roepen op tot vrede

Tientallen religieuze leiders in Jeruzalem en het heilige land hebben deze week opgeroepen tot vrede in Oekraïne.

Dat deden ze voor de Russisch-orthodoxe kerk op het Moskouplein in Jeruzalem. Sjeik Hassan Abu Galion van de stad Rahat in de Negev zei: „Alle leiders moeten het pad van vrede kiezen. Iedereen die één ziel redt, is alsof die persoon de hele wereld redde.”

Bij de bijeenkomst waren ook aanwezig de Latijnse patriarch van Jeruzalem, Pierbattista Pizzaballa; de vertegenwoordiger van het opperrabbinaat van Israël, rabbijn Rasson Arousi; en de internationale directeur interreligieuze zaken van het Amerikaans Joods Comité, rabbijn David Rosen.

Banier

„Dit is een moment waarop religieuze leiders de banier van vrede moeten heffen en alles in het werk moeten stellen om deze te bevorderen”, aldus rabbijn Yonatan Neril, directeur van het Interreligieuze Centrum voor Duurzame Ontwikkeling.

De oproep volgde op een open brief die 150 religieuze leiders in Jeruzalem en elders op de wereld op 6 maart aan de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill en metropoliet Hilarion hebben gestuurd. Daarin riepen ze patriarch Kirill op met president Vladimir Poetin te spreken over het nemen van stappen om het conflict in Oekraïne te deëscaleren en te zoeken naar een vreedzame oplossing.

De ondertekenaars van de brief wezen erop, dat het huidige conflict al heeft geleid tot aanzienlijk verlies van levens van zowel soldaten als burgers. Het conflict kan zich naar andere landen uitbreiden, als er zich een ongeval met een kerncentrale of een conflict tussen nucleair bewapende machten voordoet. 

Schok

De secretaris-generaal van de Russische Evangelische Alliantie, ds. Vitaly Vlasenko, schreef op 12 maart in een brief aan de Wereld Evangelische Alliantie te rouwen om wat zijn land heeft gedaan met zijn militaire invasie van een ander soeverein land.

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

„Voor mij was, net als voor vele andere christenen, de militaire invasie een schok. In het ergste scenario kon ik me niet voorstellen wat er nu in Oekraïne te zien is. Twee volken die nauw met elkaar verbonden zijn, en van wie velen diep toegewijd zijn aan het christelijke  – vooral orthodoxe – geloof, zijn nu in een felle strijd met elkaar verwikkeld. De ene partij streeft naar de demilitarisering van Oekraïne, de andere probeert haar land te redden van bezetting.”

Excuses

„Vandaag bied ik, als burger en als secretaris-generaal van de Russische Evangelische Alliantie, mijn excuses aan aan al diegenen die hebben geleden, geliefden en familieleden heb- ben verloren of hun woonplaats hebben verloren als gevolg van dit militaire conflict. Mijn gebed is dat u de kracht van de Heere zult vinden om uw hand van solidariteit en vergeving uit te strekken, zodat we als het volk van God in onze wereld kunnen leven.”

Vlasenko wees er ook op dat velen momenteel lijden onder de pijn, angst en diepe zorg voor hun geliefden en voor hun eigen leven en naties. „Vele  Russen en Oekraïners hebben nauwe familiebamden in het andere land. Een Rus kan dochters en kleinkinderen hebben die in Kiev wonen en een Oekraïner kan kinderen hebben die in Moskou wonen en werken.”

De evangelische leider zei een dag voor de invasie een brief te hebben geschreven aan president Poetin waarin hij zich schaarde achter de oproep van religieuze leiders in Oekraïne om te komen tot een vreedzame oplossing voor alle geschillen. 

Beeld: De Russisch-orthodoxe kerk aan het Moskouplein in Jeruzalem © Alfred Muller

Een versie van dit bericht verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministrysearch previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close