De sfeer kan zo omslaan 

Op het eerste gezicht lijkt het leven in Jeruzalem langzaam maar zeker weer terug te keren naar de dagen van voor de coronacrisis. Toch is er nu iets veranderd.  

Toeristengroepen lopen door de straatjes van de ommuurde Oude Stad en Arabische kooplieden openen de deuren van hun winkels. Voor de Damascuspoort zien agenten van de grenspolitie vanuit hun wachtposten toe op de Palestijnen en toeristen die van de trappen naar de poort afdalen. In de straten tegenover de poort staan de kraampjes waar marktlui allerlei waren aan de man proberen te brengen. Het is de islamitische feestmaand ramadan.

Alles lijkt vredig in de ochtenden, maar ’s avonds kan de sfeer omslaan. Aan het einde van de middag arriveert de oproerpolitie, die zich ongeveer 150 meter ten westen van de poort opstelt.
Helaas zijn in de de afgelopen dagen de politie en Palestijnse jongeren weer met elkaar slaags geraakt.

Schietpartij

De politie in de hele stad –en andere steden in Israël– verkeert ondertussen in verhoogde staat van paraatheid. Terroristen hebben in de afgelopen weken burgers en agenten gedood en de vrees bestaat dat dat weer gebeurt. Eerst in Beersjeva, Hadera en Bnei Brak. Donderdagavond braken radio- en televisiezenders hun programma’s af om verslag te doen van de schietpartij in het centrum van Tel Aviv. Een Palestijnse schutter doodde er twee mensen en verwondde er zeker tien. De dader werd vrijdagmorgen na een klopjacht door de politie doodgeschoten.

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

De oppositie onder leiding van de van corruptie verdachte ex-premier Benjamin Netanyahu gebruikt deze terreuraanvallen om het vertrouwen in de regering van Naftali Bennett te ondermijnen. Tijdens een demonstratie in Jeruzalem fulmineerde Netanyahu: „Ga naar huis, want je bent slap, slap tegen Iran en slap tegen terreur.”

Maar het kabinet heeft de laatste weken maatregelen genomen om de kans op terreuraanslagen te verkleinen. In Jeruzalem lopen groepjes soldaten met geweren rond onder leiding van een agent van de (grens)politie. Dienstplichtige soldaten en reservisten moeten vaker wapens dragen. Het veiligheidsapparaat verricht preventieve arrestaties en controleert sociale media om aanstichters tot geweld en potentiële terroristen op te sporen.

Goede Vrijdag

Ondertussen voeren de autoriteiten gesprekken met Arabische leiders om de stabiliteit te vergroten. Ook heeft de regering troepen versterkt op de Westoever. Legerchef Aviv Kochavi zei maandag dat het veiligheidsapparaat in twee weken zeker tien aanslagen heeft voorkomen.

Dit gebeurt allemaal in een tijd dat joden, moslims en christenen feestdagen vieren. Ramadan begon op 2 april. Op vrijdagavond 15 april begint het Joodse Pesachfeest. Dan hebben ook christenen Groede Vrijdag en ze wandelen in processies door de Via Dolorosa naar de Heilige Grafkerk. De politie houdt de mensenmassa’s van elkaar verwijderd, om te voorkomen dat ze elkaar onder de voet lopen.

Zeker is dus dat de komende paar weken spannend zullen zijn in Jeruzalem.

Beeld: Toeristengroep voor politiewachtpost voor de Damascuspoort. Alfred Muller

Elke week #IsraelIngezoomd. Vanuit Jeruzalem: informatief, analyserend, opiniërend, kort.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close