Wie doodde Shireen Abu Akleh?

De begrafenis van journaliste Shireen Abu Akleh in Jeruzalem verliep vrijdagmiddag uiterst tumultueus. De politie sloeg de menigte uit elkaar toen de begrafenisstoet het St. Joseph ziekenhuis verliet. De politie zei dat er de menigte nationalistische leuzen riep en dat er stenen werden gegooid naar de politie.

Buitenproportioneel

De politie gebruikte bij het uit elkaar slaan van de rouwstoet buitenproportioneel geweld. Het politie-optreden werd zwaar veroordeeld door uiteraard Palestina en de internationale gemeenschap . Ook Israëlische commentatoren veroordeelden de ongekende politiebrutaliteit.

Flickr CC / Osama Eid, via Wikipedia

Knoeiboel

Haaretz schreef in een redactioneel hoofdcommentaar dat de politie de nagedachtenis van Abu Akleh onteerde, geen enkel respect toonde voor de rouwenden en de begrafenis veranderde in een knoeiboel die alle Israëli’s te schande zou moeten maken. Ook al zouden sommigen rellen willen maken, dan is nog de taak van de politie de spanning te verminderen, en niet om die aan te wakkeren.

De kist werd naar de Grieks-Katholieke Kerk in de christelijke wijk van de Oude Stad gebracht. In de buurt, bij de Jaffapoort, verzamelde zich een grote menigte. Ook daar vielen klappen. Later ging de begrafenisstoet naar de christelijke begraafplaats op de Zionberg, waar de Palestijns-Amerikaanse journaliste van Al Jazeera bij haar ouders te ruste werd gelegd.

Beeldbuis

Shireen Abu Akleh is afkomstig uit Bethlehem, maar woonde in Oost-Jeruzalem. Ze was een media-icoon, bekend van de beeldbuis in elk Arabisch huis. Ze begon in 1997 voor de in Qatar gevestigde zender Al Jazeera te werken. Ze liet het leven van de gewone Palestijnen zien, die vaak slachtoffer werden van het eindeloze conflict. Moslims en christenen, het maakte niet uit.

Woensdagochtend stonden zij en andere journalisten met helmen en kogelvrije vesten met het woord ”press” in Jenin, waar het leger een actie was begonnen. Het leger voerde daar de activiteiten op na een serie terreuraanslagen in Israël, waarbij negentien Israëliërs het leven verloren. Kogels vlogen woensdag heen en weer tussen de militairen en Palestijnse strijders. Een kogel uit een M-16 geweer verbrijzelde haar gezicht.

Ooggetuigen

Wie haar woensdagmorgen doodde, was voor Al Jazeera en de Palestijnen snel duidelijk: Israël. De nieuwszender baseerde dit aanvankelijk op gezag van het Palestijnse ministerie van Gezondheid en later ook op ooggetuigen, die zeiden dat op dat moment alleen Israëlische soldaten schoten.

Kort daarop publiceerden Israëlische zegslieden een filmpje waarin een gewapende Palestijn in een van de nauwe straatjes schiet. Iemand roept dat er een soldaat is geraakt. Het leger meldde geen slachtoffers onder eigen troepen en de suggestie was dus dat Abu Akleh door een Palestijnse schutter werd gedood. Maar de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem toonde dat er gebouwen tussen de schutter en haar stonden.

Onderzoek

Israël stelde voor een gezamenlijke onderzoek uit te voeren naar haar dood, maar de Palestijnse Autoriteit weigerde. Het Israëlische dagblad Haaretz schreef donderdag in een hoofdcommentaar dat er in de afgelopen jaren tientallen gevallen zijn geweest waarbij journalisten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem opzettelijk werden aangevallen door politieagenten en soldaten. „De meeste, zo niet alle, van deze zaken leidden niet tot aanklachten tegen de politieagent of soldaat.”

Welkom zou een uitgebreid onafhankelijk internationaal onderzoek zijn onder leiding van Washington, waarbij Israël en de Palestijnse Autoriteit al het relevante materiaal overhandigen en waarbij de onderzoekers met iedereen kunnen praten. Een dergelijk onderzoek kan meer duidelijkheid geven


Bethlehem

Shireen Abu Akleh was afkomstig uit Bethlehem, waar verschillende Akleh families van orthodoxe en evangelische christenen wonen.

Ze woonde in Oost-Jeruzalem, had een kantoor in Ramallah en werd gedood in Jenin toen ze daar was op die fatale woensdagochtend om verslag te doen van een militaire raid in een vluchtelingenkamp.

Foto top pagina: Alessandra Buzzetti / FPA.

> rd.nl/israelingezoomd


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close