Hoekstra: Onderzoek naar dood Shireen Abu Akleh dringend geboden

Het is zeer belangrijk dat er een volledig, diepgaand en transparant onderzoek wordt verricht naar de dood van de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh. Dat heeft minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken woensdag Israëlische en Palestijnse leiders verteld bij zijn eendaags bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden.

Akleh kwam vorige week kwam op 11 mei om toen ze werd getroffen door een kogel in Jenin, waar Israëlische militairen en Palestijnse strijders vuurgevechten voerden. Het zou volgens Hoekstra ideaal zijn als dat onderzoek de support zou hebben van Israël en de Palestijnse Autoriteit, omdat dat de kans vergroot dat beide de resultaten accepteren. „Als er iets is dat de internationale gemeenschap kan doen om expertise of andere hulp te bieden, dan zal ze dat doen, zoals ze dat in andere zaken heeft gedaan.”

Gezamenlijk onderzoek

Inmiddels heeft het dagblad Haaretz gemeld dat Israëls militaire polite afziet van een crimineel onderzoek. Dat is omdat er geen verdenking bestaat dat er een criminele handeling is uitgevoerd. De Palestijnen hebben geweigerd een gezamenlijk onderzoek met Israël uit te voeren.

Hoekstra heeft met Israëliërs en Palestijnen gesproken over het geweld en de aanslagen op onschuldige Israëlische burgers en de Nederlandse bezorgdheid over de Joodse nederzettingen in de gebieden die Israël in juni 1967 veroverde.

Hoekstra wees er woensdagavond tijdens een korte persconferentie in Jeruzalem op dat het proces naar vrede en veiligheid voor de partijen niet gemakkelijk is, gelet op het geweld van de afgelopen tijd en het gebrek aan politieke gesprekken, laat staan onderhandelingen. De Nederlandse regering blijft voor een tweestatenoplossing omdat die de beste kansen op vrede en veiligheid biedt.

Boordevol

Hoekstra had woensdag een boordevol programma, waarvan het bezoek aan het Holocaust Museum Yad Vashem in Jeruzalem en een aantal gesprekken uitliepen.

Hij sprak met zijn Israëlische ambtgenoot Yair Lapid. Ook ontmoette hij de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki en de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh. Verder ontmoette hij vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties.

Beeld: Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken krijgt een rondleiding in het Holocaustmuseum Yad Vashem in Jerusalem. Yad Vashem.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close