Marcheren door Jeruzalem

Blijft Jeruzalem zondag kalm of zal een vlaggenmars van Joden een geweldsexplosie veroorzaken? Breekt er misschien een nieuwe oorlog uit tussen Israël en Hamas?

Palestijnse groepen hebben hun waarschuwing laten horen. Er zal een explosie ontstaan als Israël zondag Joden toelaat een nationalistische vlaggenmars door de Oude Stad te houden of bij de Al Aqsamoskee op de Tempelberg te komen. 

Hereniging

Zondag is het Jeruzalemdag. Dat is de dag waarop Israël de hereniging van de stad Jeruzalem viert, nadat een deel van de stad zich negentien jaar onder Jordaans bewind bevond. In 1967 plaatste Israël beide delen van de stad onder zijn bestuur en breidde de stadsgrenzen uit.

Deelnemers aan de vlaggenmars lopen in de namiddag door de Jaffastraat, langs het gemeentehuis, in de richting van de Oude Stad met zijn heilige plaatsen. De deelnemers zwaaien ondertussen met de blauw-witte Israëlische vlag. Het betreft nationaal-religieuze Israëliërs die voor een groot deel uit de nederzettingen op de Westoever komen. In de moslimwijk roepen sommigen traditiegetrouw wellicht anti-Arabische leuzen als „dood aan de Arabieren.”

Onrustig

Vorig jaar verbood de toenmalige premier Benjamin Netanyahu de deelnemers op het laatste moment door de Damascuspoort en de moslimwijk te lopen omdat het al onrustig was in de stad. Toch schoot Hamas vanuit de Gazastrook raketgranaten in de richting van Jeruzalem. Israël begon daarop een militaire operatie in Gaza. In de gemengd Joods-Arabische steden in Israël braken gewelddadigheden uit tussen beide groepen.

Een groot probleem is dat Palestijnen zeggen dat de Tempelberg in gevaar is. Moslims, met name jongeren, gaan naar de berg om deze „te verdedigen” tegen de „bestorming” van de Joden.

Bezoekrechten

Dat is natuurlijk onzin. De Tempelberg is een gebedsplaats voor moslims, maar Joden hebben bezoekrechten. In de praktijk echter proberen sommige Joden er toch te bidden.

Hamas zal dit jaar waarschijnlijk proberen de Gazastrook zelf rustig te houden. De organisatie is namelijk bezig met de wederopbouw van dat gebied en is op dit moment waarschijnlijk niet geïnteresseerd in een nieuwe gevechtsronde. Hamas houdt het liever bij het gooien van olie op het vuur in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever door allerlei onzin te verkondigen.

Bunkers

Maar dat wil niet zeggen dat een andere terreurgroep, de pro-Iraanse Islamitische Jihad, geen projectielen naar Israël zal schieten. Het Israëlische leger rond de Gazastrook heeft de paraatheid opgevoerd. Ook hebben de militairen extra mobiele bunkers op de straten geplaatst, waar de burgers bescherming kunnen zoeken in geval van luchtalarm.

Tenslotte: de reden dat Israël de traditionele route toelaat is om te tonen dat Hamas niet de agenda kan bepalen in Jeruzalem. Het is echter wel mogelijk dat premier Naftali Bennett op het laatste moment toch zal besluiten de route te wijzigen terwille van de rust. Duidelijk is dus dat er twee kanten aan de zaak zitten.

Beeld: De vlaggenmars in 2021 op het moment dat de deelnemers in Jeruzalem de Jaffastraat verlaten en de muren van de Oude Stad bereiken. © Alfred Muller

#IsraelIngezoomd: over Israël en omgeving, vanuit Jeruzalem. >rd.nl/israelingezoomd


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close