Op naar de vijfde verkiezingsronde

De vroegere journalist Yair Lapid van Yesh Atid is sinds vrijdag Israëls 14e premier. Hij zal in de komende maanden leiding geven aan een interim-kabinet.

In een goede verstandhouding geeft Naftali Bennet het premierschap over aan Yair Lapid. V.l.n.r. Gila en Naftali Bennett, Yair en Lihi Lapid. Foto: GPO

Naftali Bennett van de rechtse Yamina droeg het premierschap over aan Lapid van de centrum-rechtse Yesh Atid partij. In het coalitieakkoord stond namelijk dat als het kabinet vroegtijdig ter ziele zou gaan, Lapid premier zou worden. Op 1 november gaat Israël weer naar de stembus. Voor de vijfde keer sinds 2019.

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

Het kabinet van Bennett en Lapid wilde „een kabinet van verandering” zijn. En dat lukte. De coalitie bestond uit rechtse, linkse en centrumpartijen die zich hadden verenigd om de van corruptie verdachte Likudleider Benjamin Netanyahu te vervangen. Voor het eerst in Israëls geschiedenis deed ook een Arabische partij mee.

Vooruitgang

Hoewel kabinet slechts een jaar heeft gediend, heeft het belangrijke vooruitgang geboekt. Zo nam het kabinet een serieus plan aan om de criminelen die de Arabische bevolking terroriseren te bestrijden. Daarnaast nam de regering een begroting aan, waardoor onder meer het leger de nodige aankopen kan doen, en zette het belangrijke stappen om het openbaar vervoer te bevorderen.

Op het gebied van de relaties met de Palestijnen bleef politieke stagnatie echter de boventoon voeren. De bouw van huizen voor Joden op de Westelijke Jordaanoever ging door.

In de komende maanden zal Lapid leiding geven aan de campagne voor Yesh Atid. Een pluspunt voor de in 1963 geboren Lapid is dat hij door en door vertrouwd is met de Israëlische politiek. Hij maakte de middelbare school weliswaar niet af, maar groeide op in een familie van journalisten. Zijn vader Tommy Lapid was correspondent bij het dagblad Maariv en de Israëlische omroep en zijn moeder was schrijfster.

Legerblad

Yair Lapid starte zijn journalistieke loopbaan bij een legerblad, ging vervolgens aan het werk als columnist voor de krant en had zijn eigen talkshow op de televisie. In 2012 richtte hij zijn eigen liberale partij op, Yesh Atid (Er is toekomst), die in 2013 na Likud de grootste partij werd. Hij heeft inmiddels ervaring als minister van Financiën en Buitenlandse Zaken. Ook heeft hij geleerd van de fouten die hij maakte door te hard uit te varen tegen de Israëlische Arabieren en ultraorthodoxen. Het was dankzij hem dat de huidige coalitie kon worden gevormd.

Lapid zal tijdens de campagne naar verwachting optimisme uitstralen en Israël afschilderen als een normaal land. Oppositieleider Benjamin Netanyahu en zijn partijgenoten zullen in de komende maanden Lapid voorstellen als een onbetrouwbare, ongeschoolde en linkse politicus die een groot gevaar vormt voor Israël.

Politieke instabiliteit in Israël gaat voorlopig gewoon door

Hoewel Netanyahu sterk staat in de polls, is het echter onwaarschijnlijk dat hij na 1 november het kabinet van zijn dromen kan vormen, gebaseerd op zijn Likoed, de ultraorthodoxe partijen, religieuze zionisten en rechtse splintergroepjes. De politieke instabiliteit gaat voorlopig door. 

Foto top: Voorbijgangers passeren een spandoek van Netanyahu in maart 2020 bij de derde verkiezingsronde. © Alfred Muller


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close