Voorlopig geen vrede met Saoedi-Arabië, maar toch…

Een tegenvaller was dat. Veel Israëliërs hadden erop gehoopt dat ook Saudi-Arabië vorige week tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden zou laten weten vrede met Israël te willen.

Saudi-Arabië is een groot en belangrijk land. Vrede met dat land, zou een doorbraak zijn in het vredesproces tussen Israël en de Arabische wereld. Maar niks van dat alles. Wel gaven Saoedische leiders Israël toestemming over hun land te vliegen. Dat is een tijd- en dollarwinst voor Israëliërs die reizen naar het oosten.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, zei in een interview met Wolf Blitzer van CNN dat Saudi-Arabië pas vrede wil sluiten nadat Israël vrede met de Palestijnen heeft gesloten.

Geen kans

Saudi-Arabië wil vrede bereiken middels het Arabische vredesinitiatief. Dit plan uit 2002 houdt in: volledige terugtrekking van Israël naar de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967, een oplossing voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem en een Palestijnse staat op de Westoever en in Gaza met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Daarna zullen Arabische landen vrede sluiten met Israël.

Dit plan maakt geen kans van slagen. Voor de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël is het hoogstwaarschijnlijk al te laat. Israël heeft namelijk grote delen van de Westoever al de facto geannexeerd. Jeruzalem valt niet meer op te delen in twee stukken.

Toch betekent dit niet dat er geen verdere stappen naar normalisatie zullen komen. In de praktijk geldt vaak: politiek is politiek en economie is economie. Ofwel: principes zijn principes, handel is handel. Zo hebben landen waar politici de mond vol hebben van mensenrechten uitstekende handelsrelaties met landen waar christenen en moslims worden vervolgd of waar kritische journalisten hun leven niet zeker zijn. Dat westerse landen strafmaatregelen heffen tegen Rusland is uitzonderlijk. De vraag is dan ook hoe lang zij dat volhouden.

Klok

Zo vinden ook Arabische landen – terecht – dat er recht moet worden gedaan aan de Palestijnen. Maar ondertussen tikt de klok. Ze weten welke uitdagingen onze wereld in de komende jaren wachten: voedseltekorten, volksverhuizingen en verdere opwarming van de aarde. Ze ontkoppelen de Palestijnse kwestie dus van wat er nodig is voor de opbouw van hun land.

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

Israël is een innovatiereus. Ze begrijpen dat ze niet om Israël heen kunnen voor vooruitgang en veiligheid. Neem de watertechnologie. In verband met de voedselproductie zijn watercentrales die zeewater in leidingwater omzetten en ultramoderne irrigatietechnieken nodig. En al zal er in het Midden-Oosten geen Israëlisch-Arabisch militair bondgenootschap komen, er is wel bereidheid om onder leiding van de Amerikanen samen te werken op het gebied van de veiligheid.

We kunnen in de toekomst dus verdere ontspanning tussen Israël en Saudi-Arabië en andere Arabische landen verwachten.

Liever nieuws over Israël uit Israël zelf? Elke week #IsraelIngezoomd. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.

Een versie van dit artikel verscheen ook in het RD -> rd.nl/israelingezoomd

Beeld boven: president Joe Biden verlaat Israël om op weg te gaan naar Saudi-Arabië. U.S. Embassy Jerusalem.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close