Beleid op Westoever mislukt

Het gaat niet goed op de Westelijke Jordaanoever. Het beleid van Israël in dit gebied blijkt niet te werken, zoals iedereen had kunnen voorzien. Dat is de Palestijnen in hun enclaves de kans te geven zich economisch te ontwikkelen zonder ze politieke vooruitzichten te bieden.

Naftali Bennett, die premier was tussen juni 2021 en juni dit jaar, wilde uit principe niet met de Palestijnen praten. Hij gaf defensieminister Benny Gantz echter wel toestemming met president Mahmoud Abbas te spreken over de verbetering van de Palestijnse economie door meer mensen de optie te geven om in Israël te werken. De huidige premier, Yair Lapid, onderhandelt ook niet met de Palestijnen over een politieke oplossing.

Agressie

Politieke stagnatie is niet hetzelfde als stilstand. De Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever breiden zich steeds verder uit en Palestijnen melden het verlies van land aan Israëliërs en agressie van militante bewoners in de nederzettingen onder toezicht van het Israëlische leger.

Ondertussen verliest de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas steun van de Palestijnen. Officieel verwerpt de Palestijnse president de gewapende strijd en hij hoopt via diplomatieke en juridische middelen vooruitgang te boeken. Dat bleek ijdele hoop. Steeds meer Palestijnen vestigen hun vertrouwen op andere partijen, waaronder de Islamitische Jihad en Hamas, ook al hebben die van de Gazastrook een puinhoop gemaakt.

Arrestaties

De Palestijnse Autoriteit verliest ook aan macht op het noordelijk deel van de Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische leger valt dit gebied met name ’s nachts binnen om arrestaties te verrichten, terwijl Palestijnse jongeren de soldaten opwachten met hun vuurwapens. Vuurgevechten doen zich geregeld voor. Meer dan 80 Palestijnen zijn dit jaar omgekomen bij het geweld op de Westoever.

Vorige week kwam ook een majoor van het Israëlische leger om bij het dorp Jalama ten noorden van Jenin, in een confrontatie met twee gewapende Palestijnen die zich ophielden bij de afscheiding tussen Israël en de Westoever.

Ziekte

Hoe moet dit aflopen? Commentator dr. Gershon Baskin schreef donderdag in The Jerusalem Post dat economische verbetering noodzakelijk is, maar deze verandert niet de realiteit. „De ziekte die moet worden behandeld, maar niet behandeld zal worden, is de bezetting – 55 jaar Israëlisch militair bestuur over miljoenen Palestijnen met geen einde in zicht. Jonge Palestijnen zien geen reden te hopen dat hun leven in de komende jaren zal verbeteren.”

Het is te verwachten dat het aantal slachtoffers in de komende weken en maanden verder oploopt. Dat kan met name gebeuren rond de Joodse feestdagen in oktober als het aantal Joodse bezoekers op de Tempelberg toeneemt. Vele moslims zien daar –onterecht– een poging in van Joden om de wat zij noemen Ḥaram al-Sharif (het edele Heiligdom) of kortweg „Al-Aqsa” over te nemen. Die angst is olie op het vuur.

Beeld: Nabloes op het noordelijk gedeelte van de Westoever. © Alfred Muller

Dit artikel verscheen zaterdag in het RD in de serie Israël Ingezoomd.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close