Granaatappels voor het nieuwe jaar

De ramshoorn is te horen in ons flatgebouw en op straat. In de supermarkt begon zelfs een klant erop te blazen. Rosh Hashanah, het Joodse nieuwjaar, is namelijk nabij. Het feest begint op zondagavond en eindigt dinsdagavond. Dan is het 5783.

Verootmoediging


De ramshoorn, ook bekend als sjofar, is een van de oudste muziekinstrumenten. Joden hebben er op geblazen tijdens overwinning, verwoesting en rouw. Deze dagen gebruiken ze het instrument om aan te kondigen dat het nieuwe jaar begint en dat de dagen van verootmoediging aanbreken. Daarna volgt het Loofhuttenfeest.

Bij Rosh Hashanah horen speciale gerechten. De bekendste is appel met honing, als symbool voor een gelukkig en zoet nieuwjaar. De winkels bieden dezer dagen de klanten honingcake en granaatappelen aan. De granaatappelen zijn oergezonde vruchten die rond deze tijd van het jaar rijp zijn en in de winkels liggen.

Gebeden

Veiligheidstroepen zijn versterkt op de Westoever. In Jeruzalem en elders in het land zijn extra politiemensen op de been en dat blijft in de komende weken zo. Dat is om de kans op terreuraanslagen te verkleinen. Veel Joden maken gebruik van de tram en de bussen om dicht bij de Westelijke Muur te komen voor de gebeden. Sommige Joden zullen ook de Tempelberg willen bezoeken.

Ook zijn de najaarsfeesten populair bij toeristen.. De zomerhitte is voorbij en de winterkou is nog ver weg. Nadeel voor Amerikanen en Europeanen is wel dat Israël relatief duur is, vanwege de sterke sjekel in verhouding tot de zwakkere dollar en euro. Bovendien kampen Europeanen met inflatie en hoge energiekosten – en het is te begrijpen dat ze in deze tijd van onzekerheid de hand op de knip willen houden.

Uman

Duizenden ultra-orthodoxe Joden hebben besloten ondanks de waarschuwingen uit Israël, Oekraïne en Rusland naar Uman in Oekraïne te gaan. De stad ligt in oorlogsgebied. Daar namelijk ligt rebbe Nachman of Breslov begraven. Rabbi Nachman (1772-1810) is de oprichter van de Breslover chassidische beweging en hij vroeg zijn volgelingen na zijn dood zijn graf te bezoeken op de feestdagen. 

Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Voor de Covid-19 pandemie begon, trokken elk jaar tienduizenden chassidim naar Uman. Dit jaar zullen naar verwachting enkele duizenden de reis maken. Vluchten naar Moldavië en Roemenië zaten de afgelopen dagen vol chassidim, die het laatste deel van de reis over land afleggen. Hopelijk loopt het allemaal goed af en keren ze veilig weer naar huis. 

Commentaar over Israël vanuit Israël zelf. Elke week in RD.nl #IsraelIngezoomd 

Foto: Een granaatappel in een tuin in Kiryat HaYovel © Alfred Muller

-> De tien ontzagwekkende dagen.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close