Israëliërs weer naar de stembus 

Voor de vijfde keer binnen die en een half jaar gaan Israëliërs vandaag weer naar de stembus.

Aanhanger van de Arbeiderspartij voor een stemlokaal.

Aan het einde van de middag bleek dat de opkomst bijzonder goed was. Dat geldt niet alleen voor de verkiezingslokalen, maar ook de winkels. Winkelcentra meldden dat ze drie keer zoveel hebben verkocht als normaal. De meeste Israëliërs hebben op de dag van de verkiezingen namelijk vrij. 

De polls zeggen dat Likud van oppositieleider Benjamin Netanyahu de meeste stemmen zal winnen. De vraag is echter of hij een rechts-religieuze coalitie in elkaar kan zetten die steunt op een meerderheid in de Knesset. 

Zesde verkiezingsronde

Ook de huidige premier, Yair Lapid van Yesh Atid, kan waarschijnlijk geen stabiele coalitie vormen. Niemand zal dan ook verbaasd zijn als in de lente van volgend jaar een zesde verkiezingsronde zal worden gehouden. 

Activist voor Yesh Atid (rechts) gesprek met orthodoxe Israeli.

Nieuw deze keer is de opkomst van de rechts-radicale partij Religieus Zionisme van Bezalel Smotrich en Itamar Ben-Gvir. Netanyahu heeft de oprichting van deze partij aangemoedigd. Onder vele Israëliërs bestaat zorg over deze politieke beweging, die zich ten doel stelt democratische waarden af te breken. 

Zvi, die achter een spandoek staat van Bezalel Smotrich, vertelt in de Jeruzalemse Rehavia wijk wat de partij wil. „Belangrijk is dat Israël een Joodse staat is. Dat betekent dat er geen Arabieren in de Knesset mogen zitten en dat Judea en Samaria [de Westelijke Jordaanoever, AM] een deel van Israël moeten worden.”

Actievoerder voor de partij van Smotrich.

Doodstraf en deportatie

De partijleiders hebben zich ook uitgesproken voor een „herstart” van het rechtssysteem, waarbij onder andere de rechterlijke macht (het Hooggerechtshof) onder de parlementaire macht wordt geplaatst. 

Ook wil de partij de doodstraf invoeren voor Palestijnse terroristen. „Niet-loyale burgers”, of het nu Joden of Arabieren zijn, moeten worden gedeporteerd. Ook moet er een einde komen aan de immigratie van kleinkinderen van Joden als die zelf niet Joods zijn volgens de halacha (de religieuze wet). 

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

Actievoerders van de partij Verenigd Thora Judaïsme hebben voor de verkiezingslokalen een sjabbattafel opgesteld. „Het belangrijkste van alles is dat Israël als Joodse staat de sjabbat houdt”, vertelt Laby. „Dat maakt ons als Joodse volk zo speciaal. Op deze manier maken we God blij en daar kunnen wij als Joodse volk trots op zijn.” 

Aanhangers van Verenigd Thora Judaïsme zien zegen in het houden van de sjabbat.

Een andere activiste vertelt dat het houden van de sjabbat zegen met zich meebrengt. „Er is een speciale zegen voor iedereen die de sjabbat houdt, zoals gezondheid, geen oorlog, rijkdom en doelgericht leven.”  

Voor een stemlokaal.

Beeld top pagina: Actievoerders voor Religieus Zionisme op de markt van Jeruzalem. Foto’s © Alfred Muller.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close