Terug naar de Aleppo synagoge

Het Israël Museum in Jeruzalem biedt bezoekers de kans om met behulp van virtual reality een toer te maken naar de beroemde synagoge van Aleppo. Het eeuwenoude gebedshuis werd in 2016 verwoest tijdens de Syrische burgeroorlog.

Uit de virtual reality tour naar de Aleppo Synagoge in het Israël Museum. High Road Stories/Micha’s Films

De Joodse gemeenschap van Aleppo in Syrië bestond al tijdens de Tweede Tempelperiode en is een van de oudste ter wereld. De stad lag tussen het land Israël en Babylonië. De Grote Synagoge van Aleppo werd tussen de vijfde en zevende eeuw gebouwd.

Na de islamitische verovering in het jaar 637 moesten de Joden in Aleppo een speciale belasting betalen aan de moslims, in ruil voor de autonomie die ze genoten voor interne aangelegenheden. Toch werden ze af en toe het slachtoffer van vandalen die eigendommen vernietigden.

Spanningen

In 1492 verdreven Isabella van Castilië en Ferdinand II van Aragon de Joden uit Spanje. Een deel van hen week uit naar Aleppo, wat leidde tot spanningen tussen de nieuwkomers en de veteranen. Elke groep had zijn eigen rabbijn en tradities.

In de zeventiende eeuw arriveerden Joods-Italiaanse kooplieden in Aleppo. Ze integreerden en droegen bij aan het welzijn van de Joodse gemeenschap.

In de twintigste eeuw waren de barrières tussen de verschillende groepen verdwenen. Ze vormden een Joodse, Arabischsprekende gemeenschap, met dezelfde gebruiken.

November 1947

Toen in november 1947 de Verenigde Naties het plan aannamen om Palestina te verdelen in een Joodse en Arabische staat, braken er anti-Joodse rellen uit in Syrië. De agressors staken synagogen in brand en plunderden winkels en huizen. Joden namen de schat die ze in bezit hadden, de Aleppo Codex, uit de synagoge en verborgen deze. De synagoge kon daarna weer gedeeltelijk worden opgebouwd.

De burgeroorlog van 2016 legde het Joodse gebedshuis echter opnieuw in ruïnes. Duizenden Joden vluchtten Aleppo uit en verspreidden zich over de hele wereld. Zo ontstonden er gemeenschappen in New York, Mexico, Panama, São Paulo, Buenos Aires en Israël, die de tradities van de Aleppogemeenschap hielden.

In 1992 mochten de laatste Joden die nog in Aleppo waren, Syrië verlaten.

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

Sarah Shammah en de Aleppo Synagoge

Voor Sarah Shammah speelde de oude synagoge van Aleppo in haar jeugd een belangrijke rol. Ze emigreerde in 1932 naar Palestina. Jaren later wilde ze het leven en werk van haar vader herdenken. Hij hechtte veel waarde aan de studie van de Thora en ze besloot de synagoge in Aleppo te verwerken in een herdenkingsalbum. Daarom keerde ze in 1947 terug naar Syrië, waar ze een plaatselijke Armeense fotograaf de opdracht gaf de synagoge te fotograferen. Hij nam beelden van het gebouw vanuit verschillende hoeken, zag niets over het hoofd en vergat ook de aangrenzende begraafplaats en tuin niet.


Sarah Shammah. Israel Museum


De fotograaf maakte zijn foto’s net op tijd. Nadat de Verenigde Naties de verdeling van Palestina in een Joodse en Arabische staat hadden goedgekeurd, in november 1947, braken er anti-Joodse pogroms uit waarbij de agressors de synagogen en winkels in brand staken. Ook de Grote Synagoge van Aleppo ging in vlammen op.

In de Aleppo synagoge, foto met dank aan Ora Avraham Haver

Eind november 1947 had Sarah ongeveer vijftig foto’s en negatieven in haar bezit. Ze vluchtte met haar broer naar Beiroet, waar ze een rechtstreekse vlucht naar Palestina namen.

„Ik weet niet wat voor buitengewone intuïtie het was die mij ertoe dreef om een paar dagen voordat de synagoge door de moslims in brand gestoken werd, naar Aleppo te gaan en de synagoge te fotograferen”, schreef ze in haar notitieboekje. Haar aantekeningen waren in het Frans, een van de talen die de Syrische Joden spraken. „Vanaf mijn jeugd tot heden was de synagoge kostbaar en heilig voor mij, net als voor de meeste Joden in Syrië en elders. Elke keer als ik de synagoge bezocht, verdwenen mijn zorgen en voelde ik mij verheven. Voor mij, Sarah, was die synagoge altijd een plaats van troost.”

De driedimensionale virtual reality-tour in het Israël Museum in Jeruzalem is gebaseerd op Shammah’s foto’s en op verdere research van materiaal sinds het begin van de 20e eeuw.

Bezoekers aan het Israël Museum bekijken de virtual reality show over de Aleppo Synagoge. Zohar
Shemesh

Wie de tentoonstelling wil bezichtigen krijgt een virtualrealitybril op het hoofd. Te zien in driedimensionale beelden is wat Sarah Shammah zag: de hallen van de synagoge, de arken waarin Joden de Thorarollen bewaarden en bouwkundige details.

High Road Stories en Micha’s Films produceerden de virtuele show. Deze zal in de nabije toekomst ook in andere landen te zien zijn.

Foto top pagina: Uit de virtual reality tour naar de Aleppo Synagoge in het Israël Museum. High Road Stories/Micha’s Films


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close