Wat doen al die mensen hier?

Wat doen al die mensen hier? Tientallen bussen staan aan de voet van de Olijfberg geparkeerd. Ze hebben de menselijke vracht op de top van de beroemde berg uit laten stappen en zijn naar de weg gereden die door het Kidrondal loopt. Daar wachten ze de pelgrims weer op.

De pelgrims dalen af langs de heilige plaatsen. Dat zijn de plekken waar volgens de traditie Jezus voor Jeruzalem bad, Hij ten hemel voer, Hij over Jeruzalem weende en waar Getsemane lag. Een wandeltocht langs Bijbels-historische plekken om niet te vergeten.

Op de Olijfberg. Foto's © Alfred Muller
Op de Olijfberg. Foto’s © Alfred Muller

Voor protestanten kan een dergelijke tour even wennen zijn. Ze komen in aanraking met tradities van het christendom die ze niet kennen, namelijk de Oosters-orthodoxe en Oriëntaals-orthodoxe. En voor sommige protestanten is de katholieke traditie ook vreemd.

Soms vinden protestanten het moeilijk zich bij een heilige plaats een voorstelling te vormen van een Bijbelse gebeurtenis, die daar volgens de overlevering heeft plaatsgevonden. Maar een goede gids en reisleider kan de uitleg geven die ze nodig hebben om de plek te begrijpen.

Impressies

Mensen die met een dergelijke groep op stap gaan, krijgen in een dag of tien heel veel te zien. De hoeveelheid impressies is groot. En dat geldt ook voor de informatie die over hen wordt uitgestort. Ze draaien lange dagen. Er zit meestal maar één dag tussen waarop ze uit kunnen rusten. Dat is de zondag.

Het voordeel van een dergelijke reis is dat ze de kans krijgen veel te leren en te zien in een korte tijd.

ALMU20070508_8818

Het nadeel is dat de reizigers weinig of niet met de plaatselijke bevolking in aanraking komen, uitgezonderd het hotelpersoneel en de buschauffeur. Ook blijft de ontmoeting met het moderne Israël veelal beperkt tot wat men door de busruiten voorbij ziet trekken en wat de gids er over vertelt.

Toch raad ik Nederlanders aan op hun eerste bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden een dergelijke reis te maken. Ze leren belangrijke achtergronden over het verleden en de huidige tijd. Ze beginnen een gevoel te krijgen van hoe het land in elkaar zit.

Hoge temperaturen

Ik adviseer geen reis in de zomer vanwege de hoge temperaturen. Goede periodes zijn het voor- en najaar. Ook de tweede helft van de winter – zo vanaf half januari tot half maart – is niet slecht.

Het kan weliswaar koud zijn en er kan regen vallen, maar de winter is zachter dan in Nederland. In deze tijd van het jaar is de natuur namelijk op zijn mooist. (Hoor daar de Nederlandse gids Vincent Stuker eens over).

ALMU20130203_1087

Maar ik adviseer ze ook een tweede keer te komen. En dan met een autootje door het land te reizen of gebruik te maken van het Israëlische openbaar vervoer (voor Jeruzalem en omgeving de Egged).

Ze kunnen dan rustig de steden en plekken bekijken waar ze in geïnteresseerd zijn, contacten zoeken met vrienden als ze die hebben of medegelovigen in het land opzoeken. Een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden is voor elke christen een must!

Voor meer info zie ook: Geloven en Zien.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close