Wat is de beste tijd om naar Israël te gaan?

Regen in januari. Foto: © Alfred Muller
Regen in januari. Foto: © Alfred Muller

Wat is de beste tijd van het jaar om op vakantie naar Israël te gaan? Dat is een vraag die lezers mij regelmatig stellen. “Dat ligt eraan, zeg ik dan.”

Dat ligt namelijk aan persoonlijke smaak en voorkeur.”

Elke tijd heeft zijn voor- en nadelen.

* Rondom Pesach (Pasen) of het Loofhuttenfeest.

De meeste mensen ervaren dit als een prettige tijd. Dat is dus in de lente of in de herfst. Het kan dan vrij koud zijn of vrij warm, maar over het algemeen zijn de temperaturen aangenaam. Een nadeel is echter dat dit het hoogseizoen is. Hotels zijn snel volgeboekt en prijzen zijn hoog.

* In de winter.

Wie echt van de natuur houdt, moet aan het einde van de winter of begin van het voorjaar komen. De velden zijn dan groen en bedekt met rode en gele bloemen. Eind januari is een ideale tijd voor vogelspotters in de Hula Vallei. Maar minder mooi is dat het in de winter enorm koud kan zijn en dat de regen plannen in het water kan laten vallen.

* In de zomer.

Dit raad ik alleen aan voor mensen die echt van de warmte houden en daar ook goed tegen kunnen. Dagen achter elkaar temperaturen van 30-35 graden in Jeruzalem (een van de steden met de laagste temperaturen) zijn geen uitzondering. Tip voor wie in de zomer komt: hou je ’s middags een beetje rustig en zie de zon niet als je vriend maar als je vijand. Uitdroging en verbranding hebben menig toerist in het ziekenhuis doen belanden.

Seizoenswisseling

De tijden rond Pesach en het Loofhuttenfeest zijn tijden van seizoenwisselingen. Dat wil zeggen: rond Pesach stopt de regenperiode. Na Pesach gaan de temperaturen weer omhoog. Na het Loofhuttenfeest begint het regenseizoen weer. Mensen kunnen dan ook aanzienlijk lagere temperaturen verwachten. Nou is het niet zo dat het in het regenseizoen steeds regent. Integendeel, meestal schijnt de zon. Maar er is wel kans op regen. En als het regent, dan regent het pijpenstelen!

Verder moet de bezoeker er rekening mee houden dat de temperatuurverschillen op één dag groot kunnen zijn. In Jeruzalem kunnen de middagtemperaturen tien graden hoger zijn dan de nachttemperaturen.

Ook varieert de warmte en de kou van regio tot regio. Wie ’s morgens nog een jas nodig heeft in Jeruzalem (700 meter boven de zeespiegel) kan ’s middags in een shirtje rondlopen aan de Dode Zee (400 meter onder de zeespiegel) of in Eilat. In januari zwemmen de mensen nog in de Dode Zee.

Weersverwachting?

De Israëlische Meteorologische Dienst heeft een prachtige, Engelstalige website gemaakt die twee keer per dag wordt geüpdatet:

https://ims.gov.il/en/Forecasts

Op deze website kunt u ondermeer zien:

* De weersverwachting
* De temperaturen
* De windrichting
* De regenradar
* Satellietfoto’s
* Klimaatgegevens (gemiddelde temperaturen) per regio en seizoen

Logeren

Zie: Waar kan ik voordelig logeren in Israël?

Prettige vakantie!

Regen in januari.
Regen in januari.
Vogelspotters in de Hula Vallei begin februari.
Vogelspotters in de Hula Vallei begin februari.
Bloemen in maart in de Besorvallei in de Negev.
Bloemen in maart in de Besorvallei in de Negev.

Een gedachte over “Wat is de beste tijd om naar Israël te gaan?

  1. Prachtige informatie….

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close