„Vrede Midden-Oosten mogelijk”

JERUZALEM – De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liggen momenteel stil. De Palestijnse president Mahmud Abbas weigert te praten zolang Israël doorgaat met de uitbreiding van de nederzettingen. Maar terwijl politici hun werk laten liggen, tasten lobbyisten de mogelijkheden van een vredesverdrag verder af.

Een groep Israëliërs en Palestijnen sloten in december 2003 in Genève een modelvredesakkoord. Het Genève-initiatief liet politieke leiders zien dat het wel degelijk mogelijk is een vredesverdrag te sluiten dat een einde maakt aan het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Volgens betrokkenen bij het initiatief heeft een tweestatenoplossing kans van slagen, omdat de meerderheid van de bevolkingen er voorstander van is. Vorig jaar publiceerden ze bijlagen met gedetailleerde regelingen betreffende veiligheid, Jeruzalem, grenzen en economie. Tot de ondertekenaars uit 2003 behoorden veel prominenten uit politiek en leger, alsook de leden van het uitvoerend comité van de PLO en de leiders van Fatah.

Nidal Foqaha, directeur van de Palestijnse Vredescoalitie van het Genève Initiatief. Foto’s: Alfred Muller
Israël directeur van het Genève Initiatief Gadi Baltiansky.

Het Genève-initiatief komt er in het kort op neer dat de Palestijnen een eigen staat krijgen, gebaseerd op de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967. Israël en Palestina erkennen elkaars soevereiniteit en territoriale integriteit en openen volle diplomatieke betrekkingen. Beide partijen keuren een landruil goed, waardoor de grote meerderheid van de Israëliërs in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever binnen Israëls grenzen komt te vallen. Palestijnen krijgen evenwel grond in Israël terug als ze deze grond aan Israël afstaan. 

De initiatiefnemers van het Genève-initiatief bleken deze week nog vol hoop te zijn op de kans van slagen. Ze beleggen bijeenkomsten waar publiek en politici worden uitgenodigd om over het plan te debatteren. Ze werken bovendien met vrouwengroepen en Russische immigranten. Zelfs personen uit de religieuze Shaspartij zou belangstelling hebben getoond mee te denken. 

De Israëlische directeur van het Genève-initiatief, Gadi Baltiansky, gaf aan dat er bij de bijeenkomsten twee kampen blijken te bestaan. Aan de ene kant heerst er frustratie en pessimisme. Er zijn ontwikkelingen die tegengesteld zijn aan wat de voorstanders van het Genève-initiatief graag zouden zien. Maar aan de andere kant begrijpen steeds meer mensen dat als Israëliërs en Palestijnen een vredesverdrag bereiken, dat veel zal lijken op het Genève-initiatief. 

“We zeggen: “Hier is het concept. Dit is uitvoerbaar.””, zegt de directeur aan de Palestijnse kant, Nidal Foqaha. Maar hij gelooft wel dat haast is geboden. “Als een vredesakkoord mislukt, zullen binnenkort extremistische factoren de macht overnemen.”

>> Geneva Initiative

Foto top: Een vredesdemonstratie voor het het Genève-initiatief in Tel Avv in 2004. Etan J. Tal/Wikipedia.

Foto portretten © Alfred Muller

Een gedachte over “„Vrede Midden-Oosten mogelijk”

 1. Een dergelijk voorstel is door toenmalig president Clinton in 2000 en 2001 al gedaan.

  Door Israel aanvaard, door Arafat verworpen.

  Er is dus weinig reden om aan te nemen dat Abbas – wiens positie veel zwakker is dan die van Arafat – er wel op zal in gaan.

  Hij zal niet over de zeven drempels voor vrede komen:
  http://www.likud.nl/artik33.html

  Zijn getraineer het afgelopen jaar laat dat ook zien.

  Overigens klopt het niet dat een meerderheid van de Palestijnen achter de tweestatenoplossing staat, zie:
  http://www.worldjewishdaily.com/newpoll.php

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close