Megiddo

Onderaardse watergang in Megiddo. Foto: Alfred Muller

Een van de steden die Jozua veroverde was het Kanaänitische bolwerk Megiddo (Jozua 12:21). Het was niet de enige strijd hier. Bij Megiddo hebben in het verleden maar liefst zo’n tweehonderd veldslagen plaatsgevonden. De laatste grote slag deed zich hier voor in de Eerste Wereldoorlog, toen generaal Edmund Allenby de Turken versloeg. Maar ook in de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 is in de buurt nog gevochten tussen het Iraakse leger en de Israëlische Golanibrigade.

Wat maakte Megiddo tot wat het was? Megiddo dankt haar belang aan de strategische ligging. Dat is duidelijk te zien op een reliëf in het museum bij de ingang van de tel. Bij Megiddo liep namelijk de pas die door het Karmelgebergte voerde. De doorgang lag op de route tussen Egypte en Mesopotamië. Aan de noordelijke zijde strekt de Vlakte van Jizreël zich uit, of zo men wil, het Dal van Armageddon. Andere factoren die de stad maakten tot wat zij was, zijn de vruchtbare vallei en de waterbron.

Lees de rest hier.

%d bloggers liken dit: