Escalatie dreigt tussen Israël en Gaza

JERUZALEM – De spanning tussen Israël en de radicaalislamitische Hamasbeweging in de Gazastrook laait op. Twee jaar nadat Israël met Operatie Gegoten Lood het gebied binnenviel om een einde te maken aan de raketaanvallen van Hamas, lijkt de kans op een nieuwe confrontatie toe te nemen.

De Israëlische chef-staf, luitenant-generaal Gabi Ashkenazi, sprak afgelopen dinsdag van een „fragiele en explosieve” situatie. „Het afgelopen jaar zijn er 112 aanvallen uitgevoerd tegen Israëlische troepen en 60 terroristen zijn gedood”, aldus de legercommandant.

Dinsdag raakte een 14-jarig meisje gewond door in het rond springende glasscherven toen een Qassamraket in de grond sloeg in kibboets Zikim ten zuiden van Ashkelon. Een volwassene moest eveneens naar een ziekenhuis worden afgevoerd.

Volgens een bekendmaking van het leger werden de eerste drie dagen van deze week veertien projectielen op Israël afgevuurd. Een van de doelen van de Palestijnse strijders was de grensovergang Karni, waar Israël brandstof en cement levert aan de Gazastrook. De Israëlische luchtmacht voerde een vergeldingsaanval uit op een gebouw van de Hamas.

Lees verder op de website van het RD.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close