Byzantijnse kerk markeerde mogelijk graf Zacharia

midras1 - mosaic

Archeologen van de Israëlische Oudheidkundige Dienst hebben een groot mozaïek gevonden in een 1500-jaar oude Byzantijnse kerk in een plaats waar mogelijk de profeet Zacharia woonde.

Dat heeft de dienst woensdag bekendgemaakt. De opgraving vond plaats in Hirbet Madras in de Judese laagvlakte ten zuidwesten van Jeruzalem. Het onderzoek werd gestart nadat dieven er op zoek gingen naar oudheden. Ook in het verleden is hier al archeologisch onderzoek verricht.

De archeologen ontdekten een kerk met acht marmeren pilaren met kapitelen die speciaal uit Turkije werden geïmporteerd. Alle vloeren in het gebouw werden gedecoreerd met spectaculaire mozaïeken vloeren met geometrische figuren en afbeeldingen van dieren en bloemen.

Vijfhonderd jaar eerder bevond zich op deze plek eveneens een gebouw. In deze tijd woonde er in Hirbet Madras een Joodse gemeenschap. Onder het gebouw legden zij een schuilplaats aan met tunnels dat diende voor de Joodse rebellen tijdens de tweede Joodse opstand onder Bar Kochba (132-135 na Chr.). De archeologen vonden er een soort potten, lampen en vazen die destijds door Joden werden gebruikt.

Onderzoekers zeggen dat de profeet Zacharia mogelijk in Hirbet Madras woonde en begraven werd. Christenen bouwden de kerk mogelijk om zijn graf te markeren. De Oudheidkundige Dient meldt dat verdere studie nodig is, maar dat er geen twijfel over bestaat dat de plek van groot belang is voor de wetenschap, godsdienst en toerisme.

Foto: Israëlische Oudheidkundige Dienst

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close