De Westelijke Muur

De Westelijke muur. In het archeologisch park ten zuidwesten van de Tempelberg. Foto’s: Alfred Muller.
Gebedsgedeelte van de Westelijke Muur (ook wel Klaagmuur genoemd), met gedeelten voor vrouwen en mannen.
In de tunnel die langs de Westelijke Muur loopt.

De meeste toeristen die de Westelijke Muur bezoeken houden het bij een kijkje bij het gebedsgedeelte. Dit gedeelte, ook wel Klaagmuur genoemd, is inderdaad zeer de moeite waard. Hier proeft de bezoeker iets van de spiritualiteit van het Jodendom. Maar wie zich voor historie en archeologie interesseert, moet de muur ook op andere plekken bezichtigen.

Talmoed
“Dit is de Westelijke Muur van de tempel, die nooit is verwoest omdat de shekinah (de goddelijke aanwezigheid) in het westen is.” Met deze woorden geeft de Talmoed kort en krachtig het belang van de Westelijke Muur weer. De tempel mag dan verwoest zijn, de steunmuur is blijven staan. De muur trekt dagelijks duizenden bezoekers. Tijdens de Joodse feesten bereikt de drukte een toppunt.

Lees er hier alles over op de website van CvI.

Neem een kijkje in de tunnel die langs de Westelijke Muur loopt, via dit filmpje.