Nabil Shaath: “Palestijnen zijn klaar voor eigen staat”

Dr. Nabil Shaath stapt het gebouw van het departement voor Buitenlandse Betrekkingen in Ramallah binnen, vergezeld van een aantal mannen. Hij neemt plaats op de leren bank in zijn kantoor, laat koffie en thee aanrukken: het gesprek kan beginnen.

De topfunctionaris van Fatah kan het niet laten om eerst commentaar te geven op het volksoproer in Egypte. Hij voorspelt dat de Palestijnen te maken gaan krijgen met een sterker Egypte.

„Palestijnse leiders waren bevreesd dat er chaos zou ontstaan en dat de moslimbroederschap de macht zou overnemen, maar die vrees is ongegrond.” De moslimbroeders zouden immers hooguit op steun van 10 of 15 procent van de bevolking kunnen rekenen. Ze speelden volgens hem ook nauwelijks een rol in de revolutie.

Regime

Het regime van Mubarak gaf de Palestijnen politieke steun, maar veel hebben ze daar niet aan gehad, vindt Shaath. Zo was Mubarak behulpzaam bij lijmpogingen tussen Fatah en Hamas, maar die zijn mislukt. Een gematigd Egyptisch regime zal de Palestijnse Autoriteit blijven helpen. Mochten de moslimbroeders tóch winnen, dan zal het voor de Palestijnse Autoriteit een stuk lastiger worden omdat de moslimbroeders goede relaties met Hamas hebben.

„We weten niet goed hoe het nieuwe regime eruit zal zien. Als het de wil van de jongeren op straat weerspiegeld, ben ik vol goede hoop.”

Shaath zegt de jongeren „allemaal” te kennen. „Ze zijn ofwel vrienden van mijn kinderen, of kinderen van mijn vrienden. Ze zijn goed opgevoed en ze komen uit de middenklasse of hoger. Het zijn bloggers, ze kunnen goed overweg met computers en identificeren zich sterk met de Arabische wereld.”

Lees hier verder op de website van het RD.

Een gedachte over “Nabil Shaath: “Palestijnen zijn klaar voor eigen staat”

  1. Wat idioot. Hij zegt dat ze de Clinton parameters accepteren.
    Waar moet Israel tekenen?

    Wat een onzin, ze hebben juist de Clinton voorstellen van 2000 niet ondertekent, dat is de reden dat er nog geen vredesverdrag of Palestijnse staat is.

    Van de (kleinere) concessies in de Pali Papers ontkennen ze zelfs dat ze echt gedaan zijn.

    Wat een berg leugens.

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close