Trambaan bijna klaar

Toen ik onlangs het kantoor van het openbaar vervoer in Jeruzalem bezocht, met het doel te worden voorgelicht over de nieuwe plannen in de stad, was ik van plan om mijn gesprekspartners eerst te vertellen dat het openbaar vervoer in Jeruzalem rampzalig is.

Maar dat was helemaal niet nodig. De koffie was nog maar net op tafel gezet, of ze zeiden het zelf al. Maar ze hebben me ook verteld dat ze hard werken aan een drastische verbetering.

En daar zijn ze al een tijdje mee bezig. Tien jaar geleden werd een begin gemaakt met de aanleg van de trambaan in Jeruzalem. Een aantal bedrijven werken er nu nog steeds aan, maar het project moet dit jaar afgerond worden. Wat gaat komen belooft hypermodern te worden.

”In het spitsuur gaat de tram elke drie minuten rijden”, vertelden ze me op dat kantoor. Ik ben optimistisch. Ik geloof dat de stad Jeruzalem er enorm door zal opknappen en dat de klaagzangen vandaag over de overlast die de constructie met zich meebrengt, plaats zullen maken voor grote tevredenheid morgen. De nieuwe magnetische kaartjes die de passagiers straks krijgen zijn geldig voor de tram, de bussen in het Joodse West-Jeruzalem en de bussen in Arabisch Oost-Jeruzalem.

De tram maakt dagelijks al proefritten. Met enige regelmaat komt hij langs op een straat in de buurt van mijn huis. Elke keer als de tram weer gaat rijden klinkt het belletje. Er zit nog niemand in, behalve de bestuurder en mannen in gele vesten die aan het project werken. De perrons moeten nog wat verder opgeknapt en de laatste hand moet nog worden gelegd aan de parkeerplaatsen bij de tramstations in de buitenwijken waar het publiek straks de vierwieler kan stallen.

De tram gaat Pisgat Ze’v in het noorden van de stad verbinden met de Herzl Berg in het Westen. Westerse tegenstanders van een open en verenigd Jeruzalem ergeren er zich aan dat de tram ook door Oost-Jeruzalem loopt, maar ik voorspel dat de Palestijnen er straks maar wat graag gebruik van maken.

De tram rijdt ook door de beroemde Jaffa Straat. Deze straat is inmiddels voor het bus- en taxiverkeer afgesloten. (De weg was al gesloten voor gewone auto’s). Bussen en taxi’s moeten nu proberen hun weg te vinden door de Profetenstraat en de Agrippas. Beide straten hebben smalle trottoirs en ze zijn niet op veel verkeer berekend.

Door de afsluiting van de Jaffa Straat is de verkeerssituatie op de Agrippas bij de Machane Yehuda Markt problematisch. Daar staan op vrijwel elk moment van de dag tientallen of honderden mensen met boodschappentassen op de bussen te wachten. Aangezien het enige tijd kost om de passagiers met hun bergen groente en fruit in te laten stappen, is het aantal bussen dat in de files staat soms groot. Ritten kostten nu veel tijk, en mensen die niet te ver weg wonen doen er verstandig aan te gaan lopen.

Gelukkig is er nog niemand onder de tram gekomen. Drie auto’s zijn echter al tegen het nieuwe vervoermiddel opgeknald. Alle drie keren nadat de automobilist het rode licht nam. Het bleef bij krassen en deuken. Het is tenslotte allemaal nog even wennen.

(Dit artikel werd in verkorte vorm ook geplaatst in het Reformatorisch Dagblad).

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close