Groep prominente Israëliërs lanceert vredesinitiatief

Koby Huberman. Foto: Konrad-Adenauer-Stiftung Ramallah

JERUZALEM – Leiders van het Israëlisch Vredesinitiatief zouden vandaag in Caïro een vredesplan lanceren. Het plan voorziet in een Palestijnse staat naast Israël en een beëindiging van het conflict tussen Israël en de Arabische wereld.

Het vredesplan is begin april al gepresenteerd aan Israëlische politici, onder wie premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres. Deze hebben zich er in het openbaar niet over uitgelaten.

De groep heeft het voorstel ook getoond aan de Palestijnse president Mahmud Abbas en de Jordaanse koning Abdullah. Het initiatief wordt vanmiddag, na een ontmoeting met de nieuwe secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Al-Araby, ook onder ogen de aandacht gebracht van het Israëlisch publiek, de Arabische wereld en de internationale gemeenschap.

Het Israëlisch Vredesinitiatief is ondertekend door zeventig prominente Israëliërs. Onder hen zijn het vroegere hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, Yaakov Perry, en het vroegere hoofd van de geheime dienst Mossad Danny Yatom. Verder bevinden zich onder de ondertekenaars oud-ambassadeurs, oud-ministers, oud-topofficieren, zakenlieden, professoren en beroemdheden. Ook Adina Bar Shalom heeft haar handtekening onder het document gezet. Zij is de dochter van rabbijn Ovadia Yosef, de spirituele vader van de ultraorthodoxe Shaspartij.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close